Sladíte jogurt medem? Pokud ne, tak byste měli!

Středomořská dieta je spojována s řadou zdravotních výhod a je mnohdy brána jako vzor zdravého stravování. Pozitivní účinky středomořské stravy se připisují zejména vysokému podílu rybího tuku, olivového oleje a ořechů a naopak omezenému množství konzumace červeného masa. Nový výzkum však ukazuje, že i med by mohl hrát velmi výraznou roli.

Zázračné účinky medu

Nové studie naznačují, že přidání jedné až dvou lžic medu pro oslazení jogurtu může přinést zvýšení probiotických účinků jogurtu a napomoct prospěšným bakteriím se úspěšně dostat našim trávicím traktem až do střev, kde jsou zapotřebí. Právě míchání neslazeného jogurtu s medem je jednou z tradic středomořské kuchyně.

Med je sám o sobě velmi zajímavou látkou. Díky obsahu propolisu, peroxidu vodíku a kyselejšímu pH (3,2 až 4,5) má výrazné antibakteriální účinky. I to je jeden z důvodů, že se nám med nezkazí. Nicméně v jogurtech existuje bakterie Bifidobacterium animalis, která je součástí trávicího traktu mnoha savců, včetně člověka. Této bakterii prostředí medu nevadí, naopak ji vyhovuje.

Důležitost bakterií

Bifidobacterium animalis je důležitá pro správné fungování gastrointestinálního traktu (trávicí soustavy) a podporuje i správnou funkci našeho imunitního systému, který je právě v oblasti střev prakticky nejaktivnější, protože právě zde se nejčastěji setkáváme s nebezpečnými patogeny.

Ukázalo se, že med pomáhá Bifidobacterium se snadnějším průchodem nepřátelským prostředním trávicího traktu plném kyselin a enzymů nejen v ústech, ale i žaludku a střevech samotných. Toto nepřátelské prostředí se snaží zlikvidovat vše živé co pozřeme, což je výhodné v případě patogenů, ale už ne tolik v případě dodání probiotik (prospěšných bakterií).

Důležité je míchání s jogurtem

Zajímavé je, že studie nepotvrdili, že by se bakteriím dařilo lépe přímo v medu samotném, ale pozitivní účinky nastaly až při jeho smíchání s jogurtem v množství jedné až dvou lžic na jednu porci. Je však stále nutné mít na paměti, že i med je stále přidaný cukr a neměli bychom si úplně brát příklad z Medvídka Pú.

Zdroje k hlubšímu bádání

Honey Varietals Differentially Impact Bifidobacterium animalis ssp. lactis Survivability in Yogurt through Simulated In Vitro Digestion

Honey Added to Yogurt with Bifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173 010/CNCM I-2494 Supports Probiotic Enrichment but Does Not Reduce Intestinal Transit Time in Healthy Adults: A Randomized, Controlled, Crossover Trial

Honey added to yogurt supports probiotic cultures for digestive health

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *