Duha je fascinující světelný úkaz, který se odehrává za výjimečného stavu, kdy se setkají drobné kapky vody s dostatkem světla. Nicméně takovou trvalejší imitaci si můžeme vyrobit i doma za pomocí potravinářského barviva, vody a cukru. Navíc se tímto experimentem skvěle trénuje trpělivost a jemná motorika, která je nezbytná pro zdařilé provedení.
Materiál
- voda
- cukr
- potravinářská barviva (počet podle množství barev, kterou chcete, aby duha měla)
- nádoby na rozmíchání roztoku (zavařovačky, podle počtu barev)
- Pesteurova pipeta (či jiné kapátko pro pomalé přikapávání roztoku)
- úzká vysoká nádoba na duhu (úzká sklenice od oliv, panák, apod.)
Postup
Já v tomto pokusu připravím duhu z pěti barev, ale pro zachování reálných barev duhy využijte následující barvy (fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová, červená).
- Pro každou barvu si nachystejte stejné množství vody (třeba 200 ml)
- V každé nádobě rozmíchejte vybranou barvičku.
- Do barvy, kterou chcete mít nejvýš dejte 1 lžíci cukru, do následující 2 lžíce, do další 3 lžíce a tak pokračujte podle počtu barev.
- Míchejte dokud se cukr kompletně nerozpustí. Pomoc si můžete zahřátím roztoku, ale následně je třeba počkat až roztok vychladne.
- Nachystáme si úzkou nádobu, do které budeme vrstvit duchu (čím užší sklenice, tím snazší bude vrstvení) a kapátka
- Začneme roztokem, ve kterém se nachází nejvíce cukru, ten dáme dospod (vrstvěte vždy stejné množství – doporučuju cca 4 ml na každou barvu)
- Od druhého roztoku je třeba přidávat roztok po kapičkách těsně nad hladinou a nechat ho stékat lehce po stěně – je nutné, aby nedošlo k promíchání roztoků.
- Takto na sebe postupně navrstvíme všechny barvičky a máme hotovo:
Na Youtube najdete také videonávod:
Vysvětlení
Množství rozpuštěného cukru ve vodě ovlivňuje její hustotu. Látky s vyšší hustotou se drží níže než látky s vyšší hustotou. Díky tomu můžeme na sebe vrstvit jednotlivé roztoky a vytvořit tak krásný efekt duhy. Tím, že používáme vždy roztok vody, tak je třeba být opatrný, aby nedošlo k promíchání roztoku a cukr z se rovnoměrně nerozpustil v celém objemu duhy.
Různé hustoty různých látek se využívá také při vědeckém výzkumu, kdy se takto od sebe dají separovat jednotlivé složky zkoumaného vzorku.