Je jablko zdravé?

Přesně tak, všechna jablka obsahují takzvaná Ečka! A jak to vlastně s těmi ečky je? Jsou skutečně tak škodlivá, jak mnozí tvrdí?

Ečka, která najdete značená na obalech potravin jsou látky, které jsou přidávány k potravinám z mnoha různých důvodů – jsou tam barviva (ovlivní vzhled), stabilizátory (potravina zůstane ve formě v jaké by měla být), konzervanty (zvýší se trvanlivost), sladidla apod.

Je fajn si také uvědomit kolik toho ečka v potravinách může být. To množství je opravdu malé. Například pokud je na potravině uvedeno E300, pak tato potravina obsahuje kyselinu askorbovou – tedy VITAMIN C. Proč je tedy někdy na potravině uvedeno vitamin C a někdy E300? Vždyť vitamin C zní mnohem lépe než E300.

Jde právě o množství. Pokud je tato látka značená jako E300, pak ji tam je dostatečné množství na to, aby ovlivnila danou potravinu, ale není ji tam dostatek, aby mohla fungovat jako vitamín a bylo ji do těla dopraveno dostatek. Potravinu s E300 pak nelze brát jako doplněk strany pro doplnění vitamínu C. A tak je to se všemi ečky – vždy se jedná o velmi malé množství.

Navíc dost často se jedná o látky nacházející se volně v přírodě. Právě jablko v sobě obsahuje těchto 5 eček:
E101 – Riboflavin
E296 – Kyselina jablečná
E300 – Kyselina askorbová (vitamin C)
E306 – Tokoferol
E570 – Mastné kyseliny

Žádná z těchto složek nebyla do jablka přidána uměle. Všechny jsou obsaženy naprosto přírodně a jedná se dokonce o látky, které mohou být v našem těle prospěšné. U prodeje jablek tato ečka nemusejí být uváděna z toho důvodu, že do nich nebyla přidána uměle. Z definice se tak o ečka nejedná, avšak pokud tyto stejné látky přidáme v malém množství do potraviny kam přirozeně nepatří, pak musejí být uvedeny právě pod těmito kódovými označeními. Navíc v jablku jsou tato ečka zastoupena také ve větší dávce než se přidávají uměle.

Nicméně ano, mohou existovat lidé, kteří jsou na některá ečka alergičtí a těm rozhodně doporučujeme se jim vyhýbat. Ono také existuje spousta lidí alergických na jablka, citrusy, ořechy či jiné „prospěšné“ plodiny.

Je dobré myslet také na to, že všechna ečka byla testována natolik, že by opravdu neměla způsobovat rakovinu či podobné nemoci. Naproti tomu je tu tabák nebo alkohol, což jsou potraviny prokazatelně škodlivé. Pokud se tedy bojíte rakoviny kvůli ečkům a pijete alkohol, pak byste se měli bát spíše toho alkoholu. U něj bylo na rozdíl od eček prokázáno, že se jedná o jistý karcinogen.

K tomuto článku jsme byli inspirováni videem z kanálu Vědecké kladivo na YouTube. Určitě doporučujeme na tento kanál mrknout. Téma nám přišlo dost zajímavé a důležité pro další šíření i na jiné sociální sítě a tak jsme vytvořili i tento post a budeme rádi za jeho sdílení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *