V Česku byla poprvé použita genová terapie jako léčba rakoviny

V České republice, a ve střední Evropě vůbec, byla poprvé použita genová terapie. Stalo se tak ve Fakultní nemocnici v Brně.

Pacientovi v červnu 2019 diagnostikovali závažné onkologické onemocnění hrudních mízních uzlin. Tento nádor utlačoval průdušky, plíce a velké cévy a samotná chemoterapie bohužel nezabírala. Doktoři se tedy rozhodli využít nejmodernějších poznatků vědy.

Pacientovi byly odebrány bílé krvinky, které byly odeslány do USA (firmě zabývající se genovou modifikací). Do imunitních buněk zde byla vnesena genetická informace, která naučila buňky bojovat proti tomuto konkrétnímu nádoru.

Takto upravené buňky byly pacientovi podány začátkem prosince a již po několika dnech byly vidět výsledky. Nádor se zmenšil a zmizely základní pacientovy problémy s dýcháním a zmizely zvýšené teploty. Díky unikátnosti léčby byl pacient pečlivě sledován, ale nyní je již z nemocnice propuštěn a Vánoce tak může strávit doma s rodinou.

Jedná se opravdu o obrovský úspěch a velký krok české medicíny kupředu novým směrem. Zdravotníci věří, že moderní metoda pomůže nejen prvnímu pacientovi, ale i dalším nemocným, pro které dosud neexistovala účinná léčba.

Cena terapie je deset milionů korun. Výrobu přípravku pro první tři pacienty provede firma Kite Gilead zdarma (jedná se o americkou firmu, která modifikovala buňky pro tohoto pacienta). Nicméně s masivním nasazením této léčby brzy cena klesne. Otázkou je, jak se vůči hrazení této léčby postaví české pojišťovny, protože i přes snížení ceny, se pravděpodobně nebude jednat o běžně dostupnou léčbu.

Více informací

Muži s rakovinou nechala nemocnice v Brně geneticky upravit bílé krvinky. Léčba pomohla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *