Jednoduchý test pro zjištění oční vady: Jaké číslo vidíte?

Tento jednoduchý oční test koluje nějakou dobu po internetu. Měl by dokázat odhalit krátkozrakost ? a astigmatismus.

Krátkozrakost je oční vada, při které vidíme ostřeji věci, které jsou k nám blíže. Je způsobeno tím, že se paprsky světla usměrňované čočkou nesetkávají přímo na sítnici, ale kousek před ní. Příčinou bývá nejčastěji delší tvar oka. ?

Astigmatismus (tzv. cylindrická oční vada) je refrakční vada, způsobující nepřesné zaostření světla na sítnici. V tomto případě nemá rohovka pravidelný kulový tvar, ale je v jedné ose nebo v obou dvou více či méně zakřivená. Tudíž místo toho, aby se mohly paprsky světla ze všech směrů spojit do jednoho ohniska na sítnici (v ideálním případě bodu), vzájemně se míjí a na sítnici se potom projeví jako různě velké a zakřivené plošky.
____

Nyní k testu:

Na tomto černobílém podkladu je ukryto čtyřmístné číslo. A právě podle hodnoty čísla, které vidíte, můžete určit, zda-li trpíte některou z výše zmíněných očních vad.

Pokud vidíte číslo:
3246 – pak pravděpodobně trpíte oběma vadami – jak krátkozrakostí, tak astigmatismem.
3240 – pak pravděpodobně trpíte astigmatismem.
1246 – pak patrně trpíte krátkozrakostí.

A pokud vidíte číslo 1240, pak by vaše oči měly být v tomto ohledu plně zdravé – gratulujeme.

Pokud však vidíte některé že tří prvních čísel, tak nezoufejte. Astigmatismus i krátkozrakost se dají korigovat brýlemi, případně laserovou operací očí. ?

Pro zajímavost autor tohoto příspěvku vidí 3246 ?. A jak jste na tom vy? ?

Líbí se vám naše příspěvky? Budeme rádi, když naši práci oceníte na našem patreonu. Případně nám můžete dát like nebo příspěvek sdílet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *