Kybernetická bezpečnost: používejte 10minutový e-mail

Co je to desetiminutový e-mail ? a k čemu je dobrý?

Pravděpodobně většina z vás se setkala s tím, že chtěla na internetu využít jednorázově nějakou službu, ale služba samotná po vás vyžadovala vyplnění vašeho e-mailu.

Váš e-mail většinou chtějí proto, aby vám mohli zasílat další reklamní sdělení, nabízeli vám své služby a produkty aj. To je celkem neškodné (i když možná trochu otravné). Z odběru těchto e-mailů se díky nařízení EU musí jít odhlásit prakticky jedním kliknutím.

Horší situace nastane, kdy se chceme z nějakého důvodu přihlásit ke službě, kterou zcela dobře neznáme a nemůžeme ji příliš důvěřovat. Může jít i o přihlášení se k podvodným stránkám aj. Zde by mohlo dojít ke zneužití našeho e-mailu – zvláště, když zadáme stejné heslo, jako zadáváme i do e-mailové schránky.

Pro předejití obou zmíněných situací je možno využít právě výše zmíněný desetiminutový e-mail. Jedná se o schránku, která je zřízena dočasně a po pár minutách bude zrušena.

Pokud si tedy chcete pouze stáhnout e-book, pak nemusíte nikam uvádět svůj soukromý e-mail, ale uvedete pouze tento desetiminutový. Potvrzovací e-mail, případně odkaz na e-book či jinou službu, vám přijde do této schránky, která se vám vytvoří ihned po otevření služby a do pár minut zanikne.

Mezi ty uživatelsky přívětivější služby patří třeba LROID.com – zde jen zkopírujete již nabídnutý e-mail, zadáte ho při registraci, e-mail vám přijde přímo na titulní stránku webu a následně můžete stránku zavřít.

Mějte na paměti, že takto vytváříte pouze dočasný e-mail a zpětně se k těmto e-mailům už nikdy nedostanete. Tudíž pro dlouhodobé registrace využívejte stále klasický e-mail třeba od Googlu.

Líbí se vám naše příspěvky? Už téměř dva roky vám denně přinášíme zajímavosti, novinky, rady, tipy a zajímavé momenty. Pokud si naši činnosti vážíte, můžete nás podpořit třeba příspěvkem na Patreonu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *