Máme fotografii výtrisku rádiových vln až 20× rychlejších než světlo!

Zítra to bude přesně na den ROK OD UVEŘEJNĚNÍ HISTORICKY PRVNÍ FOTOGRAFIE ČERNÉ DÍRY. Přesněji jejího stínu. Tuto událost jste společně s námi sledovali v přímém přenosu na naši stránce Science Reveal.

Dnes vám přinášíme druhou fotografii tohoto projektu. Tentokrát na fotce můžete vidět výtrysk radiových vln jehož zdrojem je supermasivní černá díra. Je to neuvěřitelné, ale tento výtrysk měl rychlost 15 × až 20 × vyšší než je rychlost světla.

Jak je to možné? Už minulý rok byla na toto téma publikována studie. Nebyla zde porušena Einsteinova teorie relativity. Tento pohyb je totiž pro nás pouze zdánlivě rychlejší než světlo. Jon Hakkila (autor výzkumu z minulého roku) to přirovnává k tomu, že stojíte na druhé straně jezera než váš kamarád, který směrem k vám hodí žabku (kamínek, který se odráží od hladiny jezera). Kamínek tak vytvoří při každém odrazu vlny na hladině. Nicméně k vám nejprve dojdou vlny z posledního odrazu a jako poslední vlny z prvního odrazu. Vidíme tak děje zkresleně, což se děje pravděpodobně i v případě výtrysků gama záření. Podrobnější článek najdete v komentářích.

Event Horizon Telescope, který zachytil tento snímek, je vlastně obřím projektem, do kterého jsou zapojeny teleskopy po celém světě. Společně tak vytvořili jeden obří teleskop, která je schopný snímat záření velice vzdálených objektů v obrovském rozlišení. Ano i když se to tak nezdá, tak to co vidíte je aktuálně nejlepší rozlišení, které jsme schopni získat. Nutno dodat, že fotografovaná černá díra je ve vzdálenosti 5 miliard světelných let. Tak schválně, jak daleko vidí váš dalekohled? 😃

Studium těchto výtrysků je pro astrofyziky klíčové k dalšímu pochopení fungování vesmíru. Je to tedy stále jen začátek dalšího poznávání. Těšíme se jaké další snímky a zajímavosti nám tento projekt přinese v budoucnu.

Zdroje k hlubšímu bádání

Event Horizon Telescope imaging of the archetypal blazar 3C 279 at an extreme 20 microarcsecond resolution⋆

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *