Svět není nikdy tak jednoduchý, jak se na první pohled může zdát…

„Stačí na dva týdny zastavit celý svět a je po viru. Ekonomice to nic neudělá, lidem také ne,…“ S takovými radami se setkávám prakticky pod každým příspěvkem věnovaným současné situaci. Pro spoustu lidí se tak zdá, že řešení je naprosto triviální. ?

Tímto bychom chtěli poprosit všechny, kteří oplývají radami na to, jak celou situaci vyřešit během pár dní, aby se nejprve zamysleli. Troška soudnosti neuškodí nikdy. Je třeba si uvědomit, jestli jste opravdu osoba, která rozumí perfektně ekonomii, virologii, epidemiologii, sociologii, medicíně, behaviorální biologii a X desítkám dalších oborů, abyste byli schopni vzít v potaz všechny aspekty našeho života.

Jestli mezi vámi opravdu existují lidé, které oplývají hloubkovými znalostmi všech souvisejících oborů, tak je urgentně prosíme ať se ozvou vládě a situaci za nás vyřeší. Všichni jim budeme vděčni.

Pokud však tyto znalosti nemáte, tak bychom chtěli apelovat na to, abyste domněnky a dohady nešířili jako fakta a jednoduchá řešení situace. Naše názory si nejsou a nebudou nikdy rovnocenné.

Názor nositele Nobelovy ceny za medicínu by také nikdy nebyl tak hodnotný jako názor Stephena Hawkinga (který NC nikdy nezískal) pokud se budeme bavit o teoretické fyzice. Stejně tak váš názor není stejně hodnotný jako názor špičkového virologa (pokud nejste špičkový virolog). Každý z nás se v životě věnuje něčemu jinému a v té dané oblasti může být obrovskou kapacitou. To ale nikomu nedává patent na rozum ve všech oborech.

Pokud víte, jak pomoct vašemu oboru v této situaci, tak na tom pracujte, ale současná nouzová situace je problém globálních rozměrů, který se týká prakticky všech na této planetě. I proto se řešení hledá velice obtížně, jelikož na něm musí spolupracovat extrémní množství odborníků, kteří jsou neustále bombardováni a kritizováni lidmi, kteří prakticky netuší o čem mluví.

Myslete tedy na jedno: Mějte soudnost a obory, kterým nerozumíte nechte opravdu na odbornících, je jich dost. ? A budeme rádi, když tuto myšlenku budete šířit pod každý rádoby chytrý komentář či post. Nechme odborníky dělat svou práci v klidu, ať máme vše co nejdříve za sebou. ?

Zdroj obrázku: Hugleikur Dagsson, Zdroj české verze: Vědátor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *