Má vesmír své „otisky prstů“?

Vesmírný teleskop Jamese Webba stále pozoruje vesmír kolem nás a odhaluje nové a nové pohledy. Nedávno zachytil tuto fotografii, která vzdáleně připomíná otisky prstů lidí.

Ve skutečnosti se jedná o prachové prstence, které se vytvořily kolem dvojhvězdy WR 140, která je od nás vzdálena cca 5 000 světelných let.

Tyto prachové prstence vznikají tím, jak se dvojhvězda k sobě přibližuje a vzdaluje. Při přiblížení dojde ke stlačení plynů mezi hvězdami a tím i vytvoření prstence prachu. Tento jev není ničím extra novým, už v minulosti jsme jej pozorovali. Předchozími metodami jsme ale byli schopni zachytit pouze 3 prstence. Na fotografiích teleskopu Jamesse Webba jich lze napočítat až 17. Opět tak pozorujeme jevy kolem nás v mnohem větším detailu.

Jedinečný vzor prstenců způsobuje podlouhlá oběžná dráha menší z hvězd. Nejedná se tak o žádní otisk obrovské bytosti, ale jen velmi zajímavý fyzikální úkaz.

Pro zajímavost jedna z těchto hvězd je 10 krát hmotnější než naše Slunce, a druhá dokonce 30 krát. Pravidelně se k sobě přibližují na vzdálenost, která odpovídá cca vzdálenosti naši planety Země od Slunce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *