Hvězda WR 124 odvrhující materiál do svého okolí a tvořící emisní mlhovinu před tím, než vybouchne jako supernova!

Právě koukáte na další snímek vesmírného teleskopu Jamese Webba, který se tentokrát zaměřil na hvězdu WR 124 v souhvězdí Šípu (Sagitta).

Jedná se o takzvanou Wolf-Rayetovu hvězdu, která je 30 krát hmotnější než naše Slunce. Postupně do svého okolí vyvrhuje materiál, který tvoří prach a tím samotnou mlhovinu. Pro představu aktuálně tato hvězda odvrhla prach o hmotnosti přibližně 10 Sluncí.

Na konci svého krátkého života se změní v supernovu a odvrhne do širokého vesmíru většinu své hmoty. Právě exploze supernov jsou významným zdrojem většiny prvků.

Při samotném Velkém třesku vznikl pouze vodík, helium a nepatrné množství lithia. Všechny ostatní prvky byly zkuty právě v jádrech hvězd, kde se vlivem slučování lehkých prvků vytvořily prvky jako uhlík, dusík nebo železo.

Pokud vám zrovna není nejlépe, tak si můžete uvědomit, že každý kousek vašeho těla byl jednou součástí některé z hvězd a právě vaše atomy putovaly vesmírem miliardy, let, aby mohly utvořit zrovna vaše tělo.

Tato fotografie umožní vědcům nahlédnout do dalších detailů života hvězd a pomohou lepšímu pochopení principů fungování vesmíru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *