Jak vypadá zatmění Slunce na Marsu? (video)

Zatmění Slunce je naprosto fascinujícím jevem. Dochází k němu tak, že se mezi Zemi a Slunce dostane naše přirozená družice Měsíc. Velikost Měsíce a jeho vzdálenost od Země je akorát tak velká, aby za ideálních podmínek dokázala zakrýt téměř celý sluneční kotouč.

Jak by ale takové zatmění mohlo vypadat na jiné planetě? Pojďme se na chvíli přesunou na planetu Mars.

Úplné zatmění slunce v roce 2017 v USA.

V roce 2022 se povedlo marsovskému roveru Perseverance zdokumentovat netradiční událost: Zatmění Slunce z povrchu Marsu. Mars má dva měsíce Phobos a Deimos. Ten první je Marsu blíž a stále se mu přibližuje. Díky tomu bylo možné pozorovat jeho průlet před Sluncem. Možná vás překvapí, že nezakryje celé Slunce a má podivný tvar. Phobos je totiž mnohem menší než náš Měsíc a současně má tvar spíše brambory než koule. Video si můžete prohlédnou zde:

Jak již bylo řečeno dříve, tak Phobos se Marsu neustále přibližuje. Jedná se přibližně o 1,8 metru za 100 let. Při této rychlosti přibližování se očekává, že na povrh Marsu dopadne za cca 50 milionů let. Tedy pokud ho budoucí Marťané nerozeberou dřív než jim ohrozí jejich budoucí velkoměsta.

Měsíc Phobos

Druhý měsíc Marsu Deimos je na tom podobně jako nás Měsíc a od své planety se vzdaluje, až ji jednou opustí. Na Zemi bychom si tak měli vážit toho, že žijeme v době, kdy je možné pozorovat úplné zatmění Slunce, protože v budoucnu to bude vypadat spíše jako na Marsu a Měsíc nikdy celý sluneční kotouč nezakryje.

Kdybychom cestovali zpět do doby před vznikem prvních živých organismů na Zemi, tak by se měsíc jevil na obloze dokonce 3 krát větší než dnes. Ostatně i v době dinošů bychom byli z pohledu na Měsíc pravděpodobně unesenější než dnes.

Zdroje k hlubšímu bádání

NASA Jet Propulsion Laboratory
Phobos
What Did The Moon Look Like From Earth 4 Billion Years Ago?
If we had a time machine, what would the Moon look like from Earth 4 billion years ago? How close? How big in the sky would it look?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *