Pokud se ocitnete na poušti bez vody, sledujte ryby!

Zdá se vám tato rada trochu padlá na hlavu? Pochybujete zda opravdu čtete stále vědecko-popularizační článek? Nebojte, myslíme to smrtelně vážně. Nicméně vám tato rada asi nepomůže ve kterékoli písčité oblasti. Ale pokud se ocitnete v národním parku Lençóis Maranhenses v Brazílii, tak se vám tato zajímavost může hodit.

Národní park je tvořen 1 566 km2 písečných dun, vodních ploch a mangrovových porostů na severovýchodě Brazílie u Atlantského oceánu. I přes velké množství písečných dun však tato oblast nemůže být považována za poušť, protože se zde nacházejí černé vodní toky. A právě k těm vás mohou dovést ryby.

Rybka chodící po souši

V národním parku Lençóis Maranhenses žije druh ryby, který je schopen se pohybovat po souši a v písečných dunách zanechává specifické stopy. Místní rybáři pak tyto stopy využívají k trasování míst vhodných pro rybolov.

Jedná se o druh z řádu sumců, kteří obývají sladké vody Jižní Ameriky, konkrétně o čeleď krunýřovcovitých paprskoploutvých ryb. Jejich tělo je chráněno kostěnými destičkami a ústa připomínají spíše přísavku. Nepleťte si je proto s bahníky, kteří jsou schopni dýchat na vzduchu, a mnoho času na něm i tráví, nicméně ti spadají do jiné třídy a to svaloploutví.

Jak se ryby dokáží poprat s nepřízní písečných dun?

Odkazy k hlubšímu bádání

Loricariidae

Lençóis Maranhenses National Park

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *