Máme za sebou nejteplejší únor v historii měření Česka

V poslední době často píšeme o tom, jak tají ledy kolem Antarktidy, oceány se oteplují, to způsobuje narušení ekosystémů, které na sebe vážou uhlík z atmosféry, úbytek ledových ploch dále zvyšuje teploty a vzniká tak kaskáda jevů, které na sebe navazují a teplota ve světě roste a roste. Česko však nemá ledovce, ani oceán, mělo by nás to zajímat?

Historický rekord

Možná jste si i vy uvědomili, že když jdete jen v tričku vynést koš nebo pro poštu, tak vám je venku vlastně příjemně. V minulosti jsme se takto mohli chovat spíše koncem března a později. Rozhodně by nám nebylo komfortně v únoru. A skutečně je to tak. Letošní únor byl nejteplejší v historii měření od roku 1961.

Podle aktuálních dat byl únor 2024 teplejší o 6,1 °C oproti „normálu“ z let 1991 až 2020. V období od roku 1961 do roku 2020 se nikdy neobjevily tak vysoké průměrné teploty. Jestli teda máte pocit, že za vašich mladých let, nebo za časů vašich rodičů bylo v únoru více sněhu. Tak ano, máte pravdu.

Letošní únor byl sice na množství srážek vydatný, ale sníh jsme viděli jen minimálně v pár vzácných horských oblastech. Teploty se totiž téměř nedostávaly pod 0 °C potřebných pro to, aby voda mohla mrznout. Letošní únor byl mnohem teplejší než bývá většina březnů.

Příroda se probouzí

I příroda sama už začala vítat jaro a rostliny začaly kvést s až pětitýdenním předstihem. Jako by únor vůbec nebyl a to i přes to, že byl delší než běžně únory bývají. Pocítit to mohli zejména alergici, kterým nedělá dobře pyl lísky, olše, topolů, tisů a vrb, které se už daly během února do bujného kvetení.

Z přírody už pomalu začínají odkvétat sněženky a nahrazují je bledule, krokusy, sasanky, blatouchy, jaterníky a další jarní rostlinky. Má to tedy své pozitivum, že už nyní můžete vyrazit do lesů kochat se krásami jara, které astronomicky začne až za necelé 3 týdny.

Jsme součástí světa

Změny, které pociťujeme v naší domovině však nejsou ničím výjimečným. Mění se celý svět. Rekordně teplá je i průměrná teplota moří, která neklesla pod 21 °C, což je opět rekordní hodnota od roku 1979, kdy jsme s pozorováním začali.

Rekordní teploty byly naměřeny také v Atlantiku, který výrazně ovlivňuje klima Evropy. Nyní nám teploty stoupají, ale pokud by došlo k výraznému oteplení Atlantského oceánu, tak to může ovlivnit oceánské proudy a případně ono proudění i zastavit. Pokud by se to stalo s Golfským proudem, tak se naopak zaledněné oblasti na našem území už téměř nezbavíme a sibiřské teploty na území ČR se stanou standardem.

Odkazy k hlubšímu bádání

Mimořádně teplý únor 2024

Led kolem Antarktidy mizí a netušíme, co to bude znamenat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *