Jak zmírnit příznaky kocoviny? Zapomeňte na panáka oleje a jiné nesmyslné rady.

V poslední době se nejen internetem, ale i v dalších médiích šíří rada, že nejlepším lékem na kocovinu je dát si před party panáka olivového oleje. Selským rozumem, to dává smysl, ale současně je to skvělý příklad ukázky toho, že selský rozum bez porozumění fyziologie člověka opravdu nestačí. Pojďme se podívat, co na to říká věda.

Hypotéza olivového panáka

Základní premisou, která se nyní šíří je to, že panák olivového oleje obsahuje mnoho tuku, který následně obalí náš žaludek a zpomalí tak vstřebávání alkoholu do krve a tím i zmírní příznaky kocoviny. Na první poslech to dává smysl. Mnoho z nás přeci zažilo to, že když se najedli vydatného tučného jídla, tak jim pak bylo mnohem lépe a alkohol zvládli bez vážnějších následků.

Kde se vstřebává alkohol?

Problém je v tom, že pouze 20 % alkoholu se vstřebává do těla už ze žaludku. Většina alkoholu se vstřebává v oblasti tenkého střeva společně s vodou. Takže i když si žaludek obalíme tukem, tak většina alkoholu se vstřebá ve zbylé části trávicího traktu a kocovinu to nijak nezmírní.

Co se děje v játrech a mozku?

Alkohol je pro lidské tělo jedovatou látkou, které se tělo snaží zbavit jejím odbourávání v játrech. K tomu je spotřebováváno velké množství vody, minerálů a vitamínů (převážně vitaminu C). Na celý proces je potřeba značné množství energie a člověk se tak cítí unavenější. Současně odbouráváním ethanolu (alkoholu) vzniká acetaldehyd, což je látka, která zabíjí buňky. Proto při časté konzumaci alkoholu odcházejí především játra, kde zmíněný acetaldehyd vzniká.

Játra za normálních okolností produkují jednoduchý cukr – glukózu, která je důležitá pro správné fungování těla. Tím, že je zaměstnáme odbouráváním ethanolu, dojde k pozastavení produkce glukózy. Výsledkem je pak špatná nálada způsobena změnami v biochemii mozku. Alkohol navíc způsobuje to, že se zastavuje neurogeneze (tvorba neuronů) a současně buňky mozku do sebe začnou natahovat velké množství vody. Tím dojde ke zvětšení objemu mozku a nám známému třeštění hlavy.

Kde hraje roli olej?

Jak už asi správně tušíte, tak výše zmíněný panák oleje nehraje žádnou roli v metabolických procesech, které souvisejí s odbouráváním a účinky alkoholu. Alkohol se stejně vstřebá do krve skrze střeva a způsobí stejnou škodu, jako když si panák nedáte.

Dá se tedy předcházet kocovině?

Důležité je myslet na to, že každý z nás je fyziologicky odlišný a náš metabolismus funguje různě. Také mějte na mysli to, že neexistuje zdravá denní dávka alkoholu. Jedná se o jed, který má vždy negativní účinky na organismus. Nicméně pár rad, na zmírnění příznaků kocoviny pro Vás máme.

  1. Hlavní je dostatečná hydratace. Jak bylo zmíněno pití alkoholu způsobuje značné snížení vody v krvi. Proto je velmi důležité alkohol prokládat čistou vodou a dostatečně pí i po jeho konzumaci.
  2. Dodávání glukózy. Jelikož odbourávání alkoholu znemožní tělu uvolňovat do krve glukózu, je třeba ji doplňovat extra. Ideální je hroznový cukr, který je složen z čisté glukózy a nemusí být už nijak metabolicky upravován.
  3. Správná a dostatečná strava. Během zpracovávání alkoholu přicházíme o vitamíny a minerály. Pokud se dostatečně najíme vyváženou stravou bohatou na bílkoviny, sacharidy a tuky, pomůže nám to lépe bojovat s kocovinou než zmíněný panák oleje, který obsahuje pouze tuky.
  4. Doplnění dalších živin – je vhodné pít ovocné šťávy, džusy, ale i nápoje pro sportovce obsahující elektrolyty. Ty pomohou doplnit chybějící minerály a vitamíny.
  5. Limity. Pít by se ideálně nemělo vůbec, a když už tak s mírou (s mírou s malým M). Platí, že čím více alkoholu zkonzumujete, tím větší škody v těle napáchá, a tím větší bude i vaše kocovina.

Ale Pepovi od vedle to funguje

Vždy najdete ve svém okolí lidi, kteří budou zarytě tvrdit, že jim ta a ta metoda funguje a nic se jim pak nestane. To je často způsobeno placebo efektem nebo jednoduše odlišnou fyziologií daného jedince. Věda je tu od toho, aby hledala skutečně univerzálně platná fakta na základě statistických dat a reálných fyziologických procesů v těle. Pokud chcete mít jistotu, že něco funguje. Mělo by to být ověřeno nezávislou vědeckou metodou.

Zdroje k hlubšímu bádání:

The efficacy and tolerability of pharmacologically active interventions for alcohol-induced hangover symptomatology: a systematic review of the evidence from randomised placebo-controlled trials

Effects of Rapid Recovery on Alcohol Hangover Severity: A Double-Blind, Placebo-Controlled, Randomized, Balanced Crossover Trial

Effect of Mixed Fruit and Vegetable Juice on Alcohol Hangovers in Healthy Adults

A Review of the Physiological Factors Associated with Alcohol Hangover

The Role of Alcohol Metabolism in the Pathology of Alcohol Hangover

Alcohol hangover symptoms and their contribution to the overall hangover severity

Drink a glass of olive oil every day – the Mediterranean way to a long life

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *