Jaký je rozdíl mezi sarančí a kobylkou? Komu bylo ukřivděno v mytologických příbězích?

Existenciální hlavonožci – Instagram

Není hmyz jako hmyz. Zrovna saranče a kobylky jsou toho krásným příkladem. Jedná se o dva příbuzné podřády rovnokřídlého hmyzu, ale málokdo je od sebe rozezná. Po dnešním příspěvku se už ale nespletete.

Stravování

V první řadě je zde zásadní rozdíl ve stravování. Saranče jsou totiž výhradně veganky! Nic jiného než rostlinnou stravu nepozřou. Naopak kobylky toho mají v tomto směru více společného s prototypem českého člověka. Upřednostňují živočišnou stravu a rostlinky berou spíše jako zpestření svého jídelníčku. S radostí se pustí do nejednoho hmyzáka namísto jeho lučního doupěte.

Biblická křivda

Některé z vás v této souvislosti napadnou biblické pohromy, kde jednou z nich bylo přemnožení kobylek. Zde se však stala chyba nejspíše vlivem překladu a neznalosti rozdílu mezi těmito tvory. Kobylky by rozhodně nedokázaly sežrat celou úrodu obilí. Naopak pro sarančátka je lidské monokulturní pole plné obilí doslova švédským stolem. Tehdejší pohromy tak měly na svědomí spíše saranče než kobylky.

První pohled

Pokud se vám nechce zrovna zkoumat, jestli si vámi pozorovaný tvoreček pochutná spíše na broukovi, nebo na fialce, pomůže vám anatomie. Kobylky poznáte na první pohled podle dlouhých nitkovitých tykadel (foto níže). Pamatovat si to můžete tak, že by se na kobylce dalo jezdit, protože se dá za tykadélka chytit, i když sedíte na jejím hřbetě. Naopak saranče má krátká tlustá tykadla, na která byste rozhodně ze zad saranče nedosáhli. Právě podle tykadel poznáte rozdíl na první pohled.

Druhý pohled

Pokud by chtěl někdo opravdu hodně do detailu zkoumat uloveného jedince, tak může zjistit také to, že kobylky mají největší varlata v poměru k velikosti těla na světě! No, ale tohle je jen pro opravdové nadšence a rozhodně tímto nechceme nabádat k obtěžování hmyzu!

Tento článek vznikl ve spolupráci s Existenciální hlavonožci, které můžete sledovat na Instagramu a bonusové díly komiksů také na Hero Hero.

Fotografie

kobylka zpěvavá
Kobylka zpěvavá má dlouhá nitkovitá tykadla
saranče obecná
Saranče obecná má krátká a silná tykadla

Články k hlubšímu bádání

Varlata luční kobylky Platycleis affinis tvoří 13,8 procenta těla, zjistili vědci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *