Po 378 dnech opustili 4 vědci prostory simulující podmínky na Marsu!

Připadá vám někdy, že máte ponorkovou nemoc v práci nebo doma a potřebujete občas odejít na vzduch? Vědci strávili na ploše asi dvou třípokojových bytů (160 m2) strávili zavřeni náročných 378 dní. Simulovali tak pobyt na stanici, která by měla být vybudována v následujících letech na naši sousední planetě Marsu.

Anca Selariu, Kelly Haston, Ross Brockwell a Nathan Jones strávili více než rok v modulu vyrobeném pomocí 3D tisku. Touto technologií se pravděpodobně budou budovat také stanice na Měsíci a později i na Marsu.

Cíle výzkumu

Cílem pobytu bylo otestovat nejen soběstačnost daného modulu, ale také psychický stav výzkumníků. Simulována byla také opožděná komunikace s centrem řídícím celý projekt. Signál na Mars totiž letí cca 14 minut, se stejnou dobou bude třeba počítat také při zaslání odpovědi. Budoucí výzkumníci tak budou vždy na svou odpověď čekat minimálně 30 minut. Pokud by čelili krizové situaci, budou zcela odkázání na své vlastní schopnosti a dovednosti.

Výzkumníci si v modulu pěstovali vlastní zeleninu a prováděli běžnou údržbu zařízení. Další vědecké analýzy se pak soustředily zejména na stravu účastníků a její dopad na jejich fyziologii. Celá mise započala 25. června 2023 a skončila 6. července 2024. Vědci se dle jejich slov nejvíce těší na své rodiny.

Fotografie čtveřice v prosinci 2023, kdy slavili v simulovaném prostředí i Vánoce. Zdroj: NASA
V rámci simulace údržby bylo nutné provádět také simulované výstupy do volného prostoru mimo moduly a ve skafandrech provádět údržbu hardwarových částí stanice. Zdroj: NASA
Fotografie z proslovu po opuštění simulovaných prostor. Zdroj: France 24

Další odkazy k hlubšímu bádání

NASA scientists reemerge after more than a year of isolation for Mars project

First NASA Mars Analog Crew Nears End of Mission

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *