Proč byste neměli létat letadly o letních večerech a nocích?

Meteorologové zásadně nelétají během letních večerů a nocí letadly. Mají pro to dobré důvody, které se opírají o základní fyziku. V tomto článku si ukážeme další příklad toho, kdy znalosti fyziky ze základní školy mohou ušetřit hodiny čekání na letišti.

Letní večery

Během letních dní se v atmosféře akumuluje velké množství energie. Ohřívá se nejen vzduch, ale také povrch a vodní plochy. Tento horký vzduch je bohatý na vodní páry, které se mnohem intenzivněji odpařují z vodních ploch (rybníky, řeky, jezera, potoka, ale i lesy, louky a jiné oblasti).

Jak vznikají bouře?

Se vzrůstající teplotou vzduchu a vodních par se snižuje jejich hustota a tedy začne stoupat vzhůru. Ve vyšších vrstvách atmosféry se tento přehřátý vzduch setká s chladnější vrstvou a vodní pára zde začne kondenzovat. Právě během letních dnů je tento proces mnohonásobně intenzivnější než jindy.

Současně ve večerních a nočních hodinách je v atmosféře nashromážděno nejvíce energie z celého dne, která se musí někde uvolnit. Proto během léta nejvíce bouří vzniká právě během letních večerů a nocí. Tyto bouře pak znemožňují vzlety letadel, která nabírají několikahodinová zpoždění. A to i přes to, že se bouře nenachází na letišti, kde zrovna čekáte.

Kdy tedy rezervovat letadlo?

Letadlo může nabrat zpoždění z důvodu nepříznivého počasí v destinaci, ze které přilétá, nebo v destinaci, kam letíte. A statistiky skutečně udávají, že nejvíce odkladů letů se objevuje skutečně během letních večerů a nocí. Nejbezpečnější čas, kdy si zabookovat let je zpravidla v ranních hodinách, kdy je i vzduch u země relativně chladný.

Touto radou se řídí většina meteorologů a pokud si chcete ušetřit stres, tak Vám doporučujeme těchto pár základních znalostí o fyzice atmosféry kolem nás uplatnit při svých cestách nejen na dovolenou. Pokud však nebudete mít jinou možnost než letět večer, tak vám držíme palce, aby to byla co nejpoklidnější noc a let proběhl naprosto hladce.

Pro hlubší bádání pokračujte na

Why meteorologists avoid afternoon and evening flights in the summer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *