Teleskop Jamese Webba vyfotil doposud nejstarší a nejvzdálenější pozorovanou hvězdu ve vesmíru!

Mysleli jste si, že nás Teleskop Jamese Webba (JWST) už nemůže ničím překvapit? Nyní jsme se přesvědčili, že má smysl pomocí JWST fotografovat i místa, která jsme již pozorovali pomocí Hubbleova teleskopu.

Nejstarší z nejstarších

Nejstarší doposud pozorované hvězdy vznikly přibližně 3 až 4 miliardy let do Velkém třesku (tedy vzniku vesmíru). Hvězda Earendel, jak byla pojmenována vznikla přibližně 1 miliardu let po Velkém třesku. Své jméno získala podle anglosaského výrazu pro Jitřenku. Fanoušci světa Tolkiena zde mohou slyšet i inspiraci pro jméno půlelfa Earendila.

Samotnou hvězdu detekoval přístroj na JWST NIRCam (Near-Infrared Camera). Pozorovat jej bylo možné zejména díky zajímavému fenoménu, takzvanému gravitačnímu čočkování. Mezi námi a Earendelem se totiž nachází kupa tak hmotných galaxií, že pro procházející světlo fungují jako obří kosmická lupa. Díky tomuto jevu se nám hvězda na JWST jevila až 4 000 krát větší než by byla bez této lupy. I tak se jedná o poměrně malou tečku na velké fotografii.

Fotografie JWST – Earendel. Zdroj: NASA, fotografie v plném rozlišení na webu NASA

Pohled do minulosti

Tento typ hvězd většinou bývá v systému dvojhvězdy. Vzhledem ke vzdálenosti a jinému spektru svítivosti však Hubbleův teleskop nedokázal zachytit dostatečná data, aby dvojhvězdu potvrdila. Právě proto se využily přístroje na JWST, které jsou mnohem citlivější. Na snímku samotném obě hvězdy nikdy neuvidíme, ale práve analýzou složení světla se tato hypotéza potvrdila.

Teleskop Jamese Webba tak pomáhá astronomům lépe porozumět tomu, jak vypadal raný vesmír a jak se postupně formovaly první hvězdy, galaxie a další struktury. Unikátní je fakt, že dřív jsme byli schopni na takovéto vzdálenosti vidět pouze celé galaxie. Je tak neuvěřitelné, že dnes se díváme miliardy let do minulosti na konkrétní hvězdy

Zdroje k hlubšímu bádání

Webb Reveals Colors of Earendel, Most Distant Star Ever Detected

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *