U novomlýnských nádrží vypustili buvoly. Trolové se ztrapňují v komentářích.

V oblasti střední nádrže vodního díla Nové mlýny vědci vypustili trojici buvolů domácích. Zvířata zde mají pečovat o chráněné mokřady. Nicméně reakce lidí, kteří musejí za každou cenu nadávat na vše, u čeho si jen přečtou titulek, na sebe nenechaly dlouho čekat.

Buvoli na Moravě

Za celým projektem stojí odborné pracoviště Envirop z brněnské Masarykovy univerzity. Zvířata zde mají k dispozici 5,5 hektaru půdy a celý tento prostor je obehnán elektrickým ohradníkem. Nehrozí tedy, že by buvoli opustili toto chráněné území.

Pro místní mokřady to bude mít skvělý dopad, protože buvoli spásají především zlatobýl a rákos, kterými tyto mokřady zarůstají a vytlačují tak ostatní druhy a snižují diverzitu místní flory a tím i fauny. Právě tomu toto ministádo buvolů má zabránit.

Co na to lidé?

Ano, buvol africký skutečně patří mezi velmi agresivní zvířata a v Africe mají společně s hrochem na svědomí nejvíce smrtelných nehod lovců a účastníků safari. Tuto nebezpečnost a agresi však většinou projevuje při nečekaném vyrušení nebo postřelení. Ale co je hlavní, tak na Moravu nebyl vysazen buvol Africký, ale buvol domácí, který vznikl domestikací buvola indického (Arni). Tito domestikovaní buvoli tak nejsou ani vzdálenými příbuznými s buvoli africkými. Buvol domácí je tak velmi krotké zvíře běžně užívané pro hospodářské práce a je tedy zvyklý na kontakt s lidmi. Stačilo by tedy jen otevřít wikipedii buvola domácího nebo buvola afrického a pán by zjistil, že žádné nebezpečí rozhodně nehrozí.

Jedna z dalších ukázek divného jednání lidí. Tento argument vlastně ani není argumentem. Dle této logiky by bylo třeba zastavit chod celého světa, aby se neinvestovalo do ničeho jiného, dokud nebude postavena dálnice do Rakouska. Zajímalo by mě, proč je pro mnoho lidí nepochopitelné, že každý se chce věnovat tomu, v čem je dobrý a co ho zajímá a pro tuto práci shání finance a pak tuto práci dělá. Nicméně dle pana Dvořáka by všichni měli jít stavět dálnici do Rakouska.

Zde narážíme již na učivo prvního stupně základní školy. Uznávám, že netuším, kolik je panu Kratochvílovi a zda se v jeho době toto ve školách učilo, zvláště, když se v minulém režimu propagovaly monokultury, ale dnes se stačí zeptat dítěte ve věku kolem 10 až 14 let a řekne vám s jistotou, že pro udržení zdravého ekosystému je potřebná biodiverzita. Pokud bychom se tímto řídili, pak nemáme kůrovcové kalamity, nemáme přemnožené hlodavce likvidující úrodu, nemáme úbytek hmyzu a mnoho dalších problémů. Zde tedy naprosto nejde o to dostat přírodu do stavu před X lety, ale o to udržet zdravý a fungující ekosystém, který nezaroste jednou plodinou. Mimochodem to, že na zahradě máte jen mouchy a komáry je způsobeno častým sekáním trávy a udržováním anglického trávníčku místo bohaté a pestré louky, na které byste měli motýly, kobylky, včely, kudlanky, saranče a další.

Jedná se o mokřadní krajinu, která rozhodně není ideální pro kozy nebo ovce. Naopak vodní buvoli, jak se jím také říká jsou, světe div se, pro mokřadní krajiny, jako zrození. Milují válení se v bahně a brodění se vodou. Nehledě na to, že ovce a kozy si nevybírají, co mají spásat a spásají naprosto vše. Buvol se zde specializuje primárně na rostliny, které vytlačují původní druhy. Navíc u buvolů domácích opravdu nehrozí, že by se nekontrolovatelně přemnožili a zdevastovali místní krajinu. K tomu, že je buvol nepůvodní, tak je těžké tvrdit co je a co není původní či nepůvodní. V Evropě se buvol chová již více než tisíc let. Chová se v Itálii, Makedonii Rumunsku, Maďarsku nebo také na Ukrajině a v oblasti Kavkazu. Výběr buvola má skutečné své opodstatnění a ne všude lze nasadit ovce. Ty by v mokřadech mnoho rákosí nezkonzumovaly.

Celoživotní vzdělávání

Vzdělávání lidí by rozhodně nemělo končit s povinnou školní docházkou a nemělo by se odehrávat pouze na akademické půdě. Lidé by se měli vzdělávat neustále. A především si přiznat, že není nutné se vyjadřovat za každou cenu ke všemu, i když vůbec netuším o co jde. Mlčeti je někdy skutečně zlato.

V poslední době mám pocit, že si lidé neuvědomují, že jejich projev v online světě prezentuje jejich osobnost. Pokud napíšeme komentář plný gramatických chyb, nesmyslů, které lze ověřit zadáním jednoho slova do google a ještě se budeme rozčilovat, když nás někdo opraví, o nás nic pěkného vypovídat nebude. Dnes už i zaměstnavatelé hledají jména uchazečů o zaměstnání na google a dělají si o nich obrázek dříve než jim místo nabídnou. A slušně vystupující člověk má mnohem lepší startovní pozici, než vulgární hater, který nezvládl svůj mateřský jazyk. Tak na to myslete, než napíšete svůj další komentář.

Fotografie buvolů domácích

Odkazy k hlubšímu bádání

Dnes vám sem dáme převážně odkazy na wikipedii, protože se jedná o všeobecně známé fakty, které se učí na základní škole, nebo je lze dohledat během dvou minut na google.

Buvol domácí

Pelorovis

Africká velká pětka

Arni

Biodiverzita

Biodiversity and ecosystem stability: a synthesis of underlying mechanisms

Biodiversity in wetlands

Biodiversity and environmental stability

Komentáře: Na Nových Mlýnech vypustili buvoly do vody, ať pečují o mokřady

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *