Ne děkuji, kávu si nedám, už je pozdě, neměl bys čaj?

S touhle větou jste se možná už setkali, stejně jako s tvrzením, že káva obsahuje kofein a čaj obsahuje tein. Jak to je doopravdy?

No, ve své podstatě je to pravda, jen s tím rozdílem, že kofein a tein je dvojí označení pro naprosto stejnou molekulu. Kofein byl izolován poprvé z kávy, podle ní nese i svůj název. Ve stejné době se předpokládalo, že v čaji bude látka, která je kofeinu podobná, protože i čaj má povzbuzující účinky. Tato látka byla nazvaná jako tein. Až později bylo zjištěni, že se jedná o tu stejnou molekulu.

Proč ale pociťujeme jiné účinky u kávy než u čaje?

Je to zejména tím, že oba nápoje v sobě obsahují řadu dalších látek, které v našim tělem interagují. Mimo jiné kofein v čaji je vázán na další molekuly a uvolňuje se tedy mnohem pomaleji než v případě kávy, kde se kofein vyskytuje volně.

Je tedy lepší si dát na večer čaj než kávu?

Ono velmi záleží na konkrétním druhu čaje. Existují čaje s téměř mizivým obsahem kofeinu a naopak čaje, která nám dají větší dávku než káva samotná. Také velmi záleží na zpracování čaje, kultivaru čajovníku a způsobu přípravy.

Kofein si rostlina vyvinula jako obranu proti napadání hmyzem. Zpravidla tak kultivaru z vysokohorských oblastí, kde je hmyzu méně mají nižší obsah kofeinu než ty z teplejších míst. Rostlina se navíc nejvíce snaží chránit nejmladší lístečky, proto sběr právě mladých lístečků obsahuje více kofeinu než sběr starších listů.

Sice černý čaj je více zpracováván a měl by mít tedy méně kofeinu, ale vyrábí se zpravidla z kultivarů pěstovaných v Indii a na Ceylonu, kde tyto rostliny mají více kofeinu už v základu.

Dále je podstatná příprava, kdy teplejší voda uvolní více kofeinu, druhý a třetí nálev uvolní více než první a větší porce čaje dodá logicky také více kofeinu. Pak je tu ještě příprava čaje matcha, kde pijete kompletní rozemleté lístky čajovníku. Dostanete tak do sebe 100 % dávky kofeinu obsaženého v listech, oproti cca 5 až 10 % obsaženého v nálevu.

Matcha tak množstvím kofeinu hravě překoná i kávu.

Pokud tedy přemýšlíte nad horkým nápojem na večer, doporučujeme využít některý z nečajů, který kofein neobsahuje vůbec.

Dodatek: Existují nečaje obsahující kofein – například maté. Proto si vždy předem nastudujte, co daná rostlina či její část, kterou luhujeme zrovna obsahuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *