Vědecké důkazy hovoří jasně. Ke globálnímu oteplování skutečně dochází a velkou mírou za to může člověk. O tom už dnes není pochyb. Nyní hledáme způsoby jak tuto změnu klimatu zastavit nebo alespoň zpomalit.

Očekávat, že se změní chování jednotlivců nebo společností, kde jde hlavně o zisk je dost naivní. Stejně jako pokrok určuje hrstka vědců, inženýrů a techniků, tak i budoucnost planety bude stát pravděpodobně na těchto lidech.

Proto se vyvíjí prototypy a nové technologie, které nám mohou pomoci. Už dříve jsme psali o filtrech CO2 ze vzduchu a dnes vám přinášíme další z nápadů, který může znít děsivě, trošku jako ze seriálu Simpsonovi, kde Burns zakryl Slunce, aby mohl prodávat elektřinu 24 hodin denně. To moc ekologické nebylo. S čím tedy vědci přicházejí skutečně?

Jedná se o síť bublin, která by se umístila v libračním bodu L1 a částečně tak zakryla paprsky letící ze Slunce na Zemi. K nám by tak dopadlo o něco málo méně energie a zpomalilo by se tak oteplování planety.

Je to bohužel ale jen jeden z problémů. Dalším problémem lidí je stále se zvyšující hladina oxidu uhličitého v atmosféře, díky kterému vznikají kyselé deště a ty rozpouští schránky mnoha měkkýšů v oceánech. To narušuje kompletní ekosystémy a způsobuje masivní vymírání druhů, které se dotkne i člověka.

A ano víme, že život si cestu najde vždy, ale pokud chceme aby život pokračoval i s člověkem na planetě, tak se budeme muset nad svým chováním zamyslet a vystoupit ze své komfortní zóny a změnit chování společnosti. Ve skutečnosti se totiž snažíme zachovat prostředí vhodné pro život člověka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *