Měkká strava a její vliv na vývoj čelistí: Evoluční změny nebo současné riziko?
Nedávné studie naznačují, že konzumace měkkých a průmyslově zpracovaných potravin může ovlivnit vývoj našich čelistí. Španělští vědci zjistili, že děti ve věku 3 až 5 let, které konzumovaly převážně tekutou nebo polotuhou stravu, měly menší mezery mezi spodními zuby ve srovnání s dětmi preferujícími pevnou stravu. Tento výzkum, přestože byl omezený a nezahrnoval přímo průmyslové potraviny, naznačuje, že měkká strava může vést k méně vyvinutým čelistním kostem.
Historické analýzy lebek ukazují, že populace spoléhající se na zemědělství měly menší a odlišně tvarované čelisti než lovci a sběrači. Tyto rozdíly se připisují změnám ve stravě a způsobu příjmu potravy. Nicméně odborníci, jako doktor Hayley Llandro z Britské ortodontické společnosti, upozorňují, že takové změny se pravděpodobně odehrávají během mnoha generací a jsou ovlivněny jak prostředím, tak genetikou. Současná konzumace měkké stravy tedy pravděpodobně nezpůsobí okamžité změny ve tvaru čelistí, ale dlouhodobé stravovací návyky mohou mít vliv na jejich vývoj v průběhu času.
Zaujalo tě toto téma?
Posted in Aktuality on Feb 15, 2025.
Published by: Pavel Daněk