Chcete, aby kapři netrpěli?

Proč NEVYPOUŠTĚT kapry do rybníku/řeky? Tento příspěvek jsme zde sdíleli již před rokem, ale nyní máme spoustu nových fanoušků, tak věříme, že i pro ně bude tato informace důležitá.

Štědrý den se blíží a s ním přichází i prodej kapříků. Spousta lidí si jej koupí proto, aby jej následně vypustili zpět do přírody. Nicméně tímto hezky míněným gestem připravíte kaprovi pomalé a velice trýznivé umírání.

Existuje spousta důvodů, kvůli kterým není vhodné kapry vypouštět, zkusíme vyjmenovat pár zásadních. Kromě toho, že hrozí popálení kapra mrazem o led, tak i při vší opatrnosti ho ve vodě nečeká nic dobrého. Kapři jsou studenokrevní živočichové – tudíž odkázání na teplotu okolní vody, která v zimě opravdu není optimální. Proto si kapři již na podzim připravují místo na hibernaci (stav, ve kterém utlumí své životní funkce na minimum). Na tohle je však koncem prosince už opravdu pozdě.

Dalším hlavním problémem je samotné sádkování. Kapři jsou v sádkách dlouhou dobu bez jídla a přežívají pouze z tukových zásob, které prakticky všechny spotřebují. Maso potom lépe chutná, ale i kdyby se kaprovi podařilo najít místo pro hibernaci a „zazimovat se“, tak už nebude mít žádné tukové zásoby na dlouhou zimu a postupně vyhladoví.

Pokud tedy chcete kaprům opravdu pomoct, SDÍLEJTE tento příspěvek a nenechte je trpět týdny podchlazené a hladové v mrznoucí vodě. Pokud vám tedy vadí jejich konzumace, je lepší kapra vůbec nekupovat.

Pokud znáte někoho, kdo tohle praktikuje každý rok, budeme rádi, kdy mu situaci vysvětlíte. Děkujeme a přejeme hezké svátky! ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *