Cukerná složka byla nalezena v meteoritech

Již v minulosti byla ve vesmíru nalezena řada různých organických molekul. Nyní však bylo zjištěno, že se ve vesmíru vyskytují také cukry (konkrétně ribóza), které jsou jedněmi ze základních stavebních jednotek ribonukleové kyseliny (neboli RNA). Ta je u některých organismů nositelkou genetické informace a u lidí se podle jejího předpisu syntetizují například proteiny. Jedná se tedy o molekulu důležitou pro existenci života!

Ribóza byla naměřena ve dvou různých zkoumaných meteoritech a testy vyvrátily možnost kontaminace vzorků na zemi (viz zdroje).

Je tedy hypoteticky možné, že tyto molekuly spolu s dalšími organickými látkami byly na Zemi dovlečené z kosmu a až z nich se zde následně vyvinul život. Nemuselo tak dojít k původnímu vzniku těchto molekul na naši planetě.

To otevírá myšlenku také tomu, že tyto molekuly mohly být rozesety po mnoha planetách, planetkách a měsících, kde by mohly za určitých podmínek dát vzniknout životu také! Znamenalo by to potom, že ve vesmíru nejsme sami.

Tyhle hypotézy však stále čekají na své potvrzení. Nyní máme důkaz pouze o tom, že vesmír je plný součástek potřebných pro existenci života!

Zdroje k hlubšímu bádání

First Detection of Sugars in Meteorites Gives Clues to Origin of Life

Extraterrestrial ribose and other sugars in primitive meteorites

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *