Křičí rostliny o pomoc? Proč je neslyšíme?

Nedávno byla publikovaná studie věnující se zvukům, které vydávají rostliny. Bylo dokonce naměřeno, že rostliny „křičí“ jinak pokud jsou poškozené a jinak pokud mají například nedostatek vody. Snaží se tak rostliny volat o pomoc? A proč my toto volání neslyšíme?

Nejdříve je třeba si uvědomit jak vzniká zvuk – jedná se o vibrace molekul – ať už v plynu či v pevných látkách. Čím rychleji tyto molekuly vibrují, tím vyšší frekvence zvuku je vydávána. Člověk je schopen slyšet rozmezí cca od 20 Hz do 20 kHz. Co je pod tímto rozmezím je nazýváno infrazvuk a co je nad slyšitelným rozmezím je nazýváno jako ultrazvuk.

A právě rostliny vydávají svými vibracemi zvuky nad slyšitelným spektrem. Proto člověk není schopen ono volání rostlin slyšet. Nicméně existuje spousta živočichů, kteří křik v ultrazvukovém spektru vnímají. Dokonce netopýři se díky ultrazvuku orientují v prostoru.

V rostlinách byli vědci schopni rozeznat zvuky, které rostlina vydává pokud je zvadlá, případně pokud má poškozený stonek či jiný problém. Naučili potom počítač tyto zvuky vyhodnocovat a ten poté dokázal sám vyhodnotit problém, který u měřené rostliny nastal. Důležité je si ale uvědomit, že zvuk v rostlinách vzniká především prouděním vody a souvisejícími biologickými a fyzikálními ději. Lze tento děj přirovnat například k potrubí s horkou vodou. Pokud je potrubí ve stresu a zahřívá se, tak také vydává zvuky, stejně tak, pokud zase začne chladnout. Pravděpodobně tak u rostlin nejde o žádné aktivní volání, ale pouze fyzikální šum. Stejně tak i krev, která proudí v našich žilách, vydává šum. Tento šum můžete slyšet pokud budete v opravdu tiché a odhlučněné místnosti.

I proto zvířata, která slyší ultrazvuk, tak toto volání rostlin pravděpodobně ignorují, stejně jako my ignorujeme šum proudění krve. Navíc okolní hluk pak všechen šum přebije.

Samotný výzkum má ale ohromný potenciál pro využití v zemědělství. Lze vyvinou čidla, která budou měřit aktuální stav rostlin – vadnutí, napadení škůdcem apod. Čidla se tak mohou napojit na samozavlažovací systému nebo okamžitě varovat zemědělce na škody působené na rostlinách. Mohou tak naprášit třeba zloděje, který si přišel sklidit úrodu!

Pokud se vám tento příspěvek líbí, budeme rádi za jeho sdílení. Také nám napište svůj názor do komentáře ?.

Zdroje k hlubšímu bádání

Plants emit informative airborne sounds under stress

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *