Od roku 2021 bude možné nechat své blízké zesnulé kompostovat

Existuje mnoho způsobů jak se postarat o zesnulého. Nyní se naskýtá další možnost. V americkém Seattlu aktuálně vzniká první pohřební kompostovací místo na světě.

Na tomto místě bude možné pozůstalého uložit do speciálního boxu, kde by se měl během měsíce rozložit. Takto vzniklý kompost si poté pozůstalí mohou odnést a pohnojit s nimi třeba zahradu nebo jej použít pod strom, který zasadí na památku na zesnulého.

Autoři projektu tak poukazují na ekologičtější variantu pohřbívání. Při spalování se uvolňuje velké množství oxidu uhličitého, při klasickém pohřbu se pak uvolňují chemikálie používané při balzámování zesnulého. Díky kompostování se tak člověk může stát plnohodnotnou součástí koloběhu látek v přírodě a dodat živiny dalším organismům.

Procedura projektu Recompose je jednoduchá. Tělo je vloženo do kompostovací schránky a následně pokryto organickým materiálem, například odštěpky, vojtěškou nebo senem. Do schránky je pouštěn vzduch, takže přirozeně se vyskytující bakterie začnou svoji práci. Teplota vzduchu se pohybuje mezi 49 až 71 stupni Celsia, kdy se ničí většina škodlivých patogenů. Projekt nepočítá s tím, že by byla do kompostovacího pohřebiště přijímána jakkoliv infikovaná těla.

Výsledkem bude cca 1 metr krychlový organického kompostu, který si mohou pozůstalí odnést a využít jako hnojivo pro další život.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *