24. 2. 2020 ve věku 101 let zemřela Katherine Johnson. Matematička, která dostala lidstvo na Měsíc.

Katherine Johnson byla bez pochyb jednou z největších průkopnic vědy 20. století. Ona a její tým stály za výpočty všech trajektorií vesmírných letů. Pomohla nám tak dostat se mnohem dál, než se nám kdy podařilo. Mimo to otevřela tento obor ženám a jakožto žena černoška zbourala rasové předsudky té doby.

Během prvních letů na Měsíc veškeré trajektorie pro přistávání počítaly nejmodernější počítače, přesto byla vždy Katherine Johnson požádána o jejich přepočítání a zkontrolování. Bez jejího zkontrolování, při kterém použila pouze mechanickou kalkulačku, odmítli odstartovat. Je tak vidět, jak moc si cenili jejích schopností a matematického nadání.

O práci Johnson a dalších dvou černošských matematiček a fyziček pro NASA vypráví životopisný snímek Skrytá čísla z roku 2016, který si vysloužil nominaci na Oscara. Zobrazuje nejen jejich práci, ale také úskalí, která přinášela tehdejší doba a jaký vliv měla na jejich společenské postavení.

I přes všechna úskalí šla za svým snem využila svou inteligenci a nadání pro obrovský skok lidstva kupředu v oblasti dobývání vesmíru a vesmírných letů obecně. Čest její památce ❤.

Zdroje

Famous NASA Mathematician Katherine Johnson Has Died Aged 101

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *