Seznamte se s bratrancem T-Rexe. Jmenuje se Thanatův plenitel nebo zkráceně také Smrtka!

Na území dnešní Kanady byla nedávno nalezena kostra doposud nejstaršího známého blízkého příbuzného tyranosaura rexe. Thanatotheristes degrootorum, jak byl pojmenován, dorůstal délky osmi metrů a děsil své okolí už před 80 000 000 lety.

Jeho jméno by se dalo přeložit jako Thanatův plenitel. Thanatos byl v řecké mytologii bůh smrti, či smrt samotná. Je tedy možné jej zkrácené nazývat v češtině i jako Smrtka! ?

Své jméno dostal paleontology díky tomu, že se jedná o první nález takto obrovského dravce té doby na území Kanady. Je možné, že tak byl právě dominantním druhem přinášejícím smrt mnoha jiným živočichům.

V komentářích najdete také další ilustraci jak mohl vypadat detail Thanatovy hlavy. Studie poukazuje na to, že měl dlouhý a hluboký čumák, který byl podobný primitivnějším tyranosaurům žijícím jižněji na území Spojených států.

Různé tvary lebky tyranosaurů jsou pravděpodobně adaptací na různé formy stravování na daném území v konkrétním čase.

Ilustrace dinosaura však berte s rezervou, jelikož je velice obtížné zjistit, jaký měl ve skutečnosti povrch těla. Z něj se většinou nezachová nic. Mohl mít na sobě peří, či jakékoli další struktury, které se nezachovaly.

Model hlavy Thanata

Zdroje k hlubšímu bádání

A new tyrannosaurine (Theropoda:Tyrannosauridae) from the Campanian Foremost Formation of Alberta, Canada, provides insight into the evolution and biogeography of tyrannosaurids

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *