Nejvýznamnější světová měna dolar pochází z českého Jáchymova!

Dolar ? je dnes nejrozšířenější světovou měnou. Setkáte se s ním na území USA ??, Kanady ?? nebo i na opačné straně zeměkoule v Austrálii ??. Dnes dolar zahrnuje více než dvě desítky samostatných měn. Kde a kdy tedy vznikl úplně první dolar na světě?

Píše se 9. leden roku 1520 a rozhodnutím zemského sněmu Království českého v Praze byla uvedena do provozu malá rodinná mincovna v Jáchymově na západu Čech ??. Rod Šliků z Pasounu zde měl razit domácí měnu tzv. pražské groše a nové stříbrné mince o vysoké ryzosti. Těm se říkalo zlatníkové groše z Jáchymova – německy pak Joachimsthalerguldengrosch. Ale uznejme si, tohle nedokážeme ani přečíst, natož vyslovit. Název se tak postupně začal zkracovat na Joachimsthaler (česky jochmtálský) či jen Thaler (česky tolský či tolar).

No a samotný dolar s D na začátku místo T je už vlastně jen jazyková mutace téhož jména. Ovšem jak se dolar následně dostal do Ameriky, kde se původně po příchodu Evropanů platilo mnoha různými měnami? (šilinky, pencemi, librami,…)

Rok Šliků byl k ražbě dolarů vlastně donucen. Původně chtěli obchodovat pouze s hutním stříbrem, které v Jáchymově vytěžili. Jenže to se nesmělo vyvážet ze země. Vyvést jej mohli jen ve formě mincí. Jak a proč k tomu došlo se můžete dočíst v podrobnějším článku na odkazu níže. Monetarizace umožňovala evidovat celkový objem produkce, což bylo důležité kvůli zdanění.

I přes to, že tolary tato mincovna původně razit nechtěla, tak se v brzkých letech uchytil a jen do Lipska jich během osmi let bylo vyvezeno cca 2 miliony. Lipsko bylo tehdy obchodním centrem stříbra a odtud tolary putovaly do Skandinávie nebo Ruska.

Čechy byly tehdy obrovským zdrojem stříbra a jelikož se mohlo toto stříbro vyvážet jen ve formě tolarů a navíc se jednalo o stabilní minci co se týče ryzosti a hmotnosti, stal se tento pojem velice rychle oblíbeným vzorem. Další mincovny tak začaly nazývat své mince podle našeho vzoru také tolary.

Díky dovozu koloniálního stříbra do Evropy se tak tolary staly mnohem dostupnějšími, protože se snížila kupní síla stříbra. Z koloniálního stříbra razili Habsburkové velké množství stříbrných tolarových mincí hlavně ve svých nizozemských državách. Nizozemské tolary se staly hlavní formou obchodního stříbra, které holandské a anglické obchodní společnosti, ovládající od 17. století mezikontinentální obchod, vyvážely na asijský trh.

Od poloviny 18. století už zvládly automatickou velkovýrobu stříbrných mincí i latinskoamerické mincovny. Tyto mince byly španělsky nazývány jako peso. Vzhledem byly ale velice podobné právě tolarům a holandští i britští obchodníci jim říkaly tolar (holandsky daalder, anglicky dollar).

A nyní se už blížíme do Ameriky. Ta byla tehdy britskou kolonií a měla tak zakázáno jako všechna ostatní koloniální území dovážet do své země drahé kovy. Využívala se zde tak kreditní platidla – libry, šilinky.

Krátce před rokem 1775 však už i oni za své zboží požadovali platby v drahých kovech. Tehdy se prostřednictvím holandských obchodníků začaly do amerických kolonií masově dostávat stříbrné mexické osmirealy, protože v této formě měli Nizozemci k dispozici obchodní stříbro, jímž mohli platit.

Hned po vzniku USA byl britský měnový systém nahrazen nejprve poukázkami na mexické stříbrné osmirealy. A protože těmto mincím evropští osadníci i holandští obchodníci běžně říkali tolary, stal se novou měnovou jednotkou USA právě tolar, tedy anglicky dollar (6 šilinků koloniální měny = 1 dollar).

V Evropě tak díky dramatickému poklesu ceny stříbra tolar vymizel. Naopak se ujal po vzoru USA prakticky ve všech britských koloniích. V USA byl dollar ztotožněn s mexickým pesem (osmirealem).

Někde na Jamajce ?? či na Novém Zélandu asi málokdo tuší, že jejich měna má své historické kořeny až v dalekých Čechách. Jde však o jedno z důležitých dědictví, které naši předkové dali světu. A stojí za to si ho připomenout i po půl tisíciletí.

Další články pro hlubší bádání

Od tolaru k dolaru. Měna USA je své jméno dlužna vynucené české minci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *