Yetti existuje! je bílý, chlupatý, má 10 nohou a je to korýš!

Kiwa hirsuta je korýš objevený teprve v roce 2005 jižně od Velikonočních ostrovů. Pro svůj vzhled je přezdívaný jako krab (nebo humr) Yetti.

Své bílé barvě vděčí především prostředí, ve kterém žije. Jedná se o hlubokomořského živočicha, který žije v blízkosti termálních vývěrů. V těchto místech je minimum světla a živočich tak nepotřebuje žádný pigment. Díky tomuto je také pravděpodobně slepý. Chybí mu totiž i pigment v očích, který by umožňoval citlivost na světlo.

V okolí vývěrů na mořském dně může přežít pravděpodobně díky symbiotickým bakteriím, které žijí na jeho těle a pravděpodobně rozkládají toxické látky uvolňující se z těchto vývěrů.

Jméno kiwa hirsuta získal podle polynézské bohyně korýšů Kiwa a své druhové jméno hirsuta má naopak z latiny, kde toto slovo znamená „chlupatý“.

Vzhledem k výjimečnosti, zejména silně zakrnělým očí bez pigmentu a ochlupení, a na základě molekulárních dat byl zařazen do nově vytvořené čeledi korýšů. Jde o první případ od konce 19. stol., co byla vytvořena nová čeleď v tomto řádu mořských živočichů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *