Mechanitis polymnia, motýl se zlatými kokony!

Hluboko v pralesích Jižní Ameriky můžete narazit na motýla ?, který nese název Mechanitis polymnia. Dospělci jsou drobní a mají zajímavé zbarvení křídel, které trošku barvami připomíná tygra. ??

Ta pravá fascinující podívaná přijde ale až ve chvíli, kdy se vám podaří nalézt kukly ? tohoto tvorečka. Nejspíše vám bude připadat, že někdo v pralese pohodil své náušnice nebo vánoční ozdoby ze stromečku. ? Jedná se však o přírodou vypilované maskování, které má odradit predátory od konzumace. ? No uznejte, jedli byste něco co vypadá, že si na tom vylámete zuby? ??

Navzdory svému kovovému lesku ale tato kukla žádný kov na svém povrchu neobsahuje. Lesk je způsobený chitinem. To je polysacharid (složitější cukr), který běžně využívají brouci ? pro zpevnění svého těla. No a právě u brouků se s kovovým leskem setkáváme díky chitinu nejčastěji i u nás. Určitě si vybavíte takového zlatohlávka.

Na internetu kolují také zprávy o tom, že kukly polymnií byly používány jako platidlo. ? O tomto tvrzení však neexistují žádné podložené důkazy. idé sice milují blyštivé věci, ale i tak je to dost nepravděpodobné už jen proto, že v tomto stádiu jsou motýli pouze cca týden a onen kovový lesk po této době dost rychle zmizí. Jako platidlo by tedy byly opravdu nepraktické.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *