Fotografie povrchu Marsu v unikátním rozlišení 1,8 miliardy pixelů

Ocitněte se na povrchu Marsu ? díky vozítku Curiosity! Nová fotografie s úžasným rozlišením 1,8 miliardy pixelů vám umožní zažít pocit jako byste se téměř procházeli po povrchu rudé planety!

Odkaz na plné rozlišení fotografie ? (které si můžete i stáhnout do počítače ?) najdete níže.

Curiosity vytvořilo tuto mozaiku z více než tisícovky samostatných fotografií. ? Díky tomu se můžete na fotografii pohybovat v 360° úhlu a prohlédnout si kompletní okolí přístroje. Díky množství pořízených snímků je fotografie ve skvělém rozlišení a dá se přibližovat ? tak, že si prohlédnete jednotlivé kameny ?? na povrchu planety.

No posuďte sami, není to skoro jako byste se procházeli ?‍♀️?‍♂️?‍♀️ po tomto povrchu sami? Jak se vám líbí zdejší kopce? Jsou hezčí ty ve vaší obci nebo ty na Marsu? ?

Přikládáme také odkaz na video ?, kde jsou znázorněny různé oblasti a mezi nimi i Glen Torridon, která je pojmenována podle regionu ve Skotsku. Právě v této oblasti se dříve nacházela voda ?? – to je patrné z usazenin jílu a profilu terénu. Odebrané vzorky půdy naznačují, že i v Galeově kráteru bylo jezero se slanou vodou ?. Proč a kam voda zmizela, dosud není jasné. ?

Hlavním úkolem Curiosity je výzkum hornin a podnebí ?☀️??❄️, pořizuje obrazovou dokumentaci ? a mimo jiné pátrá po stopách života na Marsu. Zatím odhalilo přítomnost prvků, které jsou zásadní pro život ? jak ho známe, ale konkrétní zkameněliny či živé organismy ? nalezeny nebyly.

Vozítko mělo na Marsu pracovat původně 2 roky, ale od svého přistání v roce 2012 pracuje nepřetržitě až do dnešních dnů. Uvidíme, jak dlouho to ještě vydrží a jaké objevy nám přinese. ??

Zdroje k hlubšímu bádání

Fotografie v plném rozlišení, kde můžete i zoomovat.

Mars, jak jste ho ještě neviděli. Ukazuje ho dokonalé video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *