Hubbleův teleskop dnes slaví 30 let! (GALERIE)

Dnes je to přesně 30 let od spuštění jedné z nejvýznamnějších družic sloužících k výzkumu vesmíru – Hubbleova teleskopu. ?

Na oslavu ? této události vám přinášíme několik snímků pořízených právě tímto dalekohledem. Hubbleův teleskop má oproti těm zemským výhodu v tom, že mu obraz neruší naše hustá atmosféra a dokáže tak pořizovat mnohem kvalitnější a ostřejší snímky než i vyspělejší pozemské dalekohledy. Posuďte sami.

Za svá léta provozu nám teleskop ukázat nevídané záběry. Mohli jsme pozorovat vzdálené galaxie, mlhoviny, ve kterých se rodí nové hvězdy, srážky komet s planetami. Pomohl nám také zkoumat vzdálené planetky Sluneční soustavy Pluto a Eris. Pomohl nám pochopit dynamické změny v atmosféře Neptunu. A mnoho dalšího.

Hubbleův teleskop je přístupný všem vědeckým organizacím na světě. Zájem o pozorování skrze teleskop i dnes po třiceti letech několikanásobně převyšuje časové možnosti teleskopu samotného. Žádosti o provozní čas se tak dávají rok dopředu. Část provozního času je vyhrazena také pro pozorování nečekaných a náhlých událostí.

Zajímavostí je také to, že mezi lety 1990 a 1997 bylo umožněno teleskop využívat také amatérskými astronomy. Ti však museli podat žádost s návrhem projektu, který bude mít opravdu vědecký přínos a nekryje se s již probíhajícími výzkumy.

Možná vás překvapí, že historie Hubbleova teleskopu sahá až do roku 1946, kdy astronom a teoretický fyzik Lyman Spitzer publikoval článek, ve kterém popisoval výhody observatoře mimo Zemi. Od té doby se pracovalo na několika přístrojích, které snímaly okolní vesmír z trupu rakety apod. Nicméně v 80. letech 20. století byl dokončen právě Hubbleův teleskop. Jeho spuštění bylo několikrát odloženo, naposledy v roce 1986, kdy byl kompletně pozastaven celý americký vesmírný program z důvodu havárie raketoplánu Challenger. Program byl obnoven až o dva roky později a konečně dne 24. 4. 1990 byl vynesen a spuštěn také dlouho připravovaný Hubbleův teleskop.

Vybudováno tohoto díla nakonec přišlo na 2,5 miliardy amerických dolarů (původní rozpočet byl 400 milionů USD). Následný provoz stál další miliardy jak Ameriku, tak Evropu.

Celkem bylo k teleskopu vysláno 5 servisních misí, které musely opravit porouchané součástky. Poslední mise proběhla v roce 2009 a pravděpodobně šlo o poslední misi k Hubbleově teleskopu vůbec. Předpokládá se tak, že mezi lety 2028 až 2040 postupně odejdou důležité součástky a celý teleskop nadobro shoří v zemské atmosféře.

Užijme si tedy tyto snímky a těšme se na spoustu dalších, které nám ještě stihne přinést.

Líbí se vám naše články? Pokud ano, budeme rádi, když naši tvorbu podpoříte příspěvkem na Patreonu. My vám i nadále budeme přinášet spoust zajímavostí a informací nejen z vesmíru.

Galerie fotografií Hubbleova vesmírného teleskopu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *