Mořský čuník, který na vás vyvrhne své orgány!

Tento roztomilý tvor Scotoplanes globosa nazývaný též jako mořské prasátko žije u dna a živí se potravou, kterou vyhledává rozrýváním mořského dna. Chová se tedy dost podobně jako prasátka u nás na souši!

Ve skutečnosti však patří mezi bezobratlé živočichy a konkrétně mezi sumýše, které můžete znát také jako mořské okurky. Oproti svým kolegům je však mnohem roztomilejší.

Vzhled ale není jediná jeho zvláštnost. I přes to, že žije u mořského dna v hloubkách vyšších než 1000 metrů pod hladinou, tak nemá žábry. Má zvláštní orgán připomínající „vodní plíce“.

Jedná se o jedny z mála živočichů žijící v těchto hloubkách skupinově. Zpravidla tvoří „stáda“ o počtu 10 až 30 jedinců, ale byla pozorována také kolonie obývána přibližně 600 jedinci na jednom místě.

Rozhodně vám ale nedoporučujeme na ně útočit. Jejich hlavním obranným mechanismem je to, že na vás vyvrhnu část svých vnitřních orgánů. To je nejen nechutné, ale mnoho útočníků to může i zabít. Orgány predátora oblepí a ochromí. Mořskému prasátku tato obrana příliš neublíží jelikož mu orgány opět dorostou.

Prasátka mohou mít různé velikosti – pohybují se v rozmezí 2 až 15 cm, pod vodou jsou zpravidla průhledná – nepotřebují totiž žádný pigment. V hlubinách, kde žijí totiž nedopadá prakticky žádné světlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *