Umělá inteligence (AI) umí číst myšlenky

Pro někoho úžasný objev, pro jiné děsivá budoucnost. Čtení myšlenek se pomalu ale jistě stává realitou. ? Významného úspěchu vědci dosáhli na Kalifornské univerzitě v San Franciscu. Umělá inteligence zde dokázala převádět myšlenky na text s až 97% přesností! ?

Je na čase se začít obávat?

97% úspěšnost při čtení myšlenek byla zatím maximální dosažená hodnota. Nejedná se o průměr. Nicméně jde o velký krok kupředu. Před pár lety jsme dokázali rozpohybovat myšlenkami například kurzor na monitoru, nedávno se povedlo dokonce přeložit myšlenky na mluvené slovo – nicméně ani zdaleka s tak dobrou úspěšností jako se nyní povedlo převést myšlenky na text.

Současně se uvažuje zejména o využití této technologie pro osoby, které přišly o řeč v důsledku nějaké nemoci. Problémem je ale to, že se umělá inteligence musí naučit snímat daný mozek. Což aktuálně probíhá tak, že účastník výzkumu musí nahlas opakovat konkrétní věty, na kterých se umělá inteligence naučí, jak mozek zkoumaného pracuje. Následně si stačí už jen myslet jakoukoliv jinou větu a počítač by měl vše správně vyhodnotit. Tato metoda by nejspíše šla zavést i u lidí, kteří zvládnou alespoň číst text.

O univerzálním zařízení pro čtení myšlenek tak momentálně nemůže být řeč. Je však možné, že jakmile bude mít počítač přístup k databázi desetitisíců různých mozků, tak se dokáže naučit rozpoznávat i cizí mozkovou aktivitu, se kterou se doposud nesetkal. To už je však pouze naše spekulace.

Aktuálně se také přístroj neobejde bez implantovaných elektrod, které snímají mozkovou aktivitu. Nemusíte se tedy bát, že by vás někdo „odposlouchával“ na ulici.

Zdroje k hlubšímu bádání

Machine translation of cortical activity to text with an encoder–decoder framework

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *