Další mýtus byl zbořen, raptoři nelovili ve skupinách

Jurský park patří dnes už mezi kultovní filmy. Spoustu informací, které o dinosaurech máme pochází právě z tohoto filmu či knižní předlohy. Avšak jak se naše technologie rozvíjí, zjišťujeme neustále nové informace. Jak se změnil takový pohled na raptory?

To, že tito živočichové byli opeření jste už možná slyšeli. Vědci však přišli opět s novým objevem. V příběhu Jurského parku, případně Jurského světu bylo zmíněno, že raptoři útočí ve skupinách a během lovu spolu spolupracují – obdobně jako vlčí smečky v dnešní době.

Této teorii naznačovaly nálezy, kde byly nalezeny zkameněliny raptorů, kteří se krmili na živočichovi větším, než jsou oni sami. Sami by ho skolili jen stěží.

Pokud by tato teorie byla správná, pak by také mělo platit, že mladí raptoři budou mít stejné složení potravy jako starší jedinci ve „stádě“. Právě na to se nyní vědci zaměřili a podle radiokarbonového datování izotopu uhlíku C13 bylo zjištěno, že mladí raptoři měli jiné složení potravy než dospělí.

To nahrává hypotéze, že raptoři lovili individuálně takovou kořist, kterou vzhledem ke své velikosti, byli schopni přemoct. Mláďata se tedy krmila menšími živočichy, než jejich dospělí příbuzní.

Původní nález tak mohl poukazovat pouze na to, že živočich, na kterém si pochutnávalo několik raptorů byl zabit dříve, než se k němu skupina vůbec dostala.

Zdroje k hlubšímu bádání

Sorry Jurassic Park Fans, New Evidence Suggests Raptors Didn’t Hunt in Creepy Packs

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *