Čína konečně odebrala luskouny ze seznamu zvířat používaných v tradiční čínské medicíně

Luskouni jsou podle některých studií jedněmi z nejvíce obchodovanými zvířaty na světe. To má výrazně negativní vliv na jejich stav a stali se tak ohroženým druhem.

Nemalý podíl na tomto jevu má právě tradiční čínská medicína, která je bohužel více než na vědeckých poznatcích založena na pověrách. Je tak zodpovědná za vyhubení mnoha populací tygrů, kde zpracovávají prakticky vše, nebo nosorožců, kde využívají jejich rohy jako afrodiziakum. Přitom rohy nosorožců jsou prakticky ze stejného materiálu jako lidské nehty. Stejný efekt jako jedení nosorožčích rohů tak může mít okusování vlastních nehtů.

O tomhle jste už ale pravděpodobně slyšeli. Dalšími na seznamu však ještě do minulého úterý byli i tito drobní savci, luskouni. Jen mezi lety 2008 a 2016 bylo při 206 zátazích zadrženo 21 tun luskouních šupin a 23 tisíc celých luskounů. Není tak divu, že se rychle dostal na seznam ohrožených druhů.

Čína nyní luskouny vyřadila z oficiálního listu materiálu používaného pro tradiční čínskou medicínu. Jistý vliv na to má pravděpodobně i světová pandemie, kde se luskouni objevili jako potenciální zdroj nákazy. Nakolik však bude mít vyřazení luskounů z tohoto seznamu vliv na reálný černý trh lze jen těžko odhadovat. Tradice a pověry se v lidech drží silněji než výsledky studií. Proto nezbývá než doufat, že si lidé začnou informace opravdu ověřovat.

Zdroje k hlubšímu bádání

China Finally Removes The Pangolin From Its Traditional Medicine List

Koho „tradiční čínská medicína“ vyhubí tentokrát? O život bojují luskouni

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *