Historicky poprvé jsme pozorovali jednotlivé atomy v proteinu

To, že umíme zobrazit něco tak malinkého jako je samotný atom není ničím převratným. Problém je, že jsme doposud neměli technologie na vyfocení jednotlivých atomů v proteinech (složitých organických molekulách), aniž bychom je poškodili. V roce 2016 se povedlo vyfotografovat už jednotlivé molekuly, snímky byly ale i tak velice rozmazané a tvar bylo možné jen odhadovat. Dnes však přicházíme s poměrně ostrým snímkem, ve kterém jsou patrné i jednotlivé atomy a je možné tak přesně pozorovat tvar celé molekuly.

To bude hrát významnou roli ve vývoji dalších molekul, které mají s danými proteiny interagovat. Také bude možné lépe sledovat jak se chovají jednotlivé proteiny fyziologicky a jak v případě různých onemocnění. Doposud jsme byli závislí na počítačových modelech, které daný tvar do jisté míry spíše odhadovaly. Nyní se můžeme podívat, jak celý protein skutečně vypadá.

Může za to zdokonalení kryoelektronové mikroskopie pomocí které jsme již dříve zobrazili právě jednotlivé molekuly. Podle vedoucího výzkumu, Holgera Starka, tento objev patří mezi nejvýznamnější milníky elektronové mikroskopie. Posunuli jsme rozlišení elektronů o řád dál a to na nejdetailnější podstatné zobrazení pro další biologický a biochemický výzkum.

Odkaz na detailnější článek na Nature dáváme do komentářů. Pokud se vám líbí, že vám přinášíme novinky ze světa vědy, můžete nás podpořit na našem Patreonu. Děkujeme za přízeň. 

Zdroje k hlubšímu bádání

‘It opens up a whole new universe’: Revolutionary microscopy technique sees individual atoms for first time

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *