Viděli jste někdy bílého netopýrka?

Bílé myšky jsou docela běžnou a populární záležitostí. Když však dítěti nebo i dospělému řeknete ať nakreslí netopýra, jen stěží někdo sáhne po tmavém papíru a bílé pastelce.

Většina netopýrů je tmavě zbarvených, ale i bílé myšky mají svůj spřízněný létající protějšek. Je jím listonos bílý (anglicky honduran white bat). Ve skutečnosti jsou to spíše bratranci klasických netopýrů. Podobně jako známí kaloni. Řád letouni se totiž dělí na několik různých čeledí: kaloňovití, netopýři, listonosovití, vrápencovití a další.

Listonos bílý je výrazný svou bílou srstí, která se vyskytuje pouze u šesti z přibližně 1300 známých druhů netopýrů. Potkat se s ním v přírodě můžete na území Hondurasu (jak napovídá jeho anglické pojmenování) a přilehlém okolí ve střední Americe, zejména pak v Nikaragui.

Zajímavostí je, že se tento netopýrek živí ovocem a patří mezi dva nejmenší ovocožravé netopýry na světě. Specializuje se zejména na fíky. Jedná se také o prvního savce, u kterého byla pozorována taková hladina karotenoidů, že dokáže zbarvit jeho uši a čumáček do žluta. Může za to lutein, karotenoid obsažený ve fících, kterými se živí. Zajímavé je také, že tento lutein se v jejich těle esterifikuje* a takováto forma luteinu má pak významný vliv na prevenci poškození sítnice. Tento mechanismus je tak nyní studován a hledá se možná aplikace těchto mechanismů u lidí. Ti si však nejsou schopni sami v těle lutein esterifikovat.

Líbí se vám naše zajímavosti? Staňte se fanoušky projektu Science Reveal nebo se staňte našim patronem a podpořte růst celého projektu.

*Estery jsou organické sloučeniny, ve kterých je -OH skupina karboxylové kyseliny nahrazena organickým zbytkem vzniklým z alkoholu po odštěpení vodíku z OH skupiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *