Kathryn D. Sullivan, první člověk, který prozkoumal vesmír a zároveň se ponořil do nejhlubšího místa na Zemi

Kathryn D. Sullivan je první Američankou, která vystoupila do volného prostoru. Ve volném prostoru strávila 3,5 hodiny. Nyní se však zapsala do dějin, protože nejen že byla vysoko nad zemí ve vesmíru, ale současně se 7. 6. 2020 potopila do nejhlubšího místa na naši planetě – do Mariánského příkopu. Zde se stala také první ženou, která se do těchto míst podívala.

Bývalá astronautka absolvovala celkem 3 lety do vesmíru. V roce 1978 se připojila k NASA do první skupiny astronautů, ve které byla i žena. V roce 1984 se pak vydala na misi STS-41-G, kde absolvovala jako první Američanka 3,5 hodiny trvající výstup do volného prostoru ve stavu beztíže. Tato první mise trvala celkem 8 dní.

V roce 1990 absolvovala další pětidenní misi do vesmíru. Zde pak ve stavu beztíže prováděla řadu drobných experimentů na poli biologie a fyziky.

Naposledy se do vesmíru vydala v roce 1992 na devítidenní misi. Zde se podílela na projektu ATLAS-I, který nám výrazně pomohl pochopit mnoho atmosferických jevů.

Celkem ve vesmíru strávila 532 hodin. Po odchodu z NASA v roce 1993 se stala vědkyní v Národním úřadu pro oceán a atmosféru v USA. Od té doby měla opravdu bohatou kariéru na mnoha lukrativních a zajímavých vědeckých postech. Až se konečně letos v roce 2020 připojila k další expedici k prohlubni Challenger.

Prohlubeň Challenger je oficiálně nejnižším bodem na Zemi a nachází se ve známém Mariánském příkopu. Historicky se tak stala prvním člověkem, který dosáhl výšky, který se považuje za vesmírný prostor a nejnižšího bodu naší planety (-10 971 m pod hladinou oceánu).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *