Nově popsaný druh paúhoře elektrického vyprodukuje až 860 V!

Paúhoř elektrický (Electrophorus electricus) je dravá ryba žijící ve sladkých vodách. Najdeme ji v řekách jižní Ameriky jako jsou například Amazonka nebo Orinoko. Svůj název dostal paúhoř díky své schopnosti generovat elektrické napětí. To může používat k lovu nebo obraně.

Při nedávné studii, kde bylo zkoumáno přes 100 exemplářů tohoto druhu, byly rozlišeny tři samostatné druhy, které se liší nejen po genetické, ale i anatomické a ekologické stránce. Z Electrophorus electricus jsou nyní E. electricus, E. varii a E. voltai.

Paúhoři mohou dorůstat délky až 2 metrů, ale tito obři mají spíše menší napětí než menší exempláře. Ačkoli může rána od tohoto živočicha omráčit, nejsou známy případy, že by elektřina někdy člověka zabila. Do nedávna se uvádělo, že tito živočichové jsou schopni vyprodukovat až 600 V.

Nově objevený druh produkuje výrazně vyšší napětí. Exemplář dlouhý 1,21 m byl schopný vygenerovat napětí o velikosti 860 V. Poddruh byl označen podle Alessandro Volty, který vytvořil elektrickou baterii – E. voltai. 

Zdroj k hlubšímu bádání

Amazon shocker: new electric eel stuns the world with its off-the-chart zaps

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *