Pomocí bionanomateriálů bezpečně cílíme léčivo na nádorové buňky

Fotografie z konfokálního mikroskopu zachycuje buňky karcinomu prsu (jádra buněk jsou označeny modře). Ferritinové nanoklece (červeně) s uzavřeným léčivem (zeleně) na Ústav chemie a biochemie modifikovali pomocí peptidů PAS tak, aby pro buňky imunitního systému na svém povrchu ukazovaly výstražnou značku „NEJEZ MĚ“.

Díky tomu jsou ferritinové nanoklece schopny se vyhnout předčasnému odstranění z organismu pacienta, které by mohlo být zapříčiněné jeho imunitním systémem, a dopravit tak léčivo přímo do nádorových buněk.

S využitím takového přístupu, umožňujícího efektivnější způsob dopravy molekul léčiva, by bylo možné uchránit pacienty od nežádoucích vedlejších účinků spojených s konvenční chemoterapií.

Laboratoř nanomedicíny (Výzkumné skupiny Molekulární biologie a nanomedicíny), která se touto problematikou zabývá na Ústav chemie a biochemieMendelova univerzita v Brně, nám tak poskytuje komplexní pohled na problematiku využití bionanomateriálů, kterými je možné specificky a bezpečně cílit vybrané nádorové buňky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *