Vodíkové auto budoucnosti Hyperion. Na jednu nádrž ujede až 1600 km!

Elektromobil bez akumulátoru. Je tohle cesta k čistému pohonu? Automobilka Hyperion představila nový vůz Hyperion XP-1, který má znovu poukázat na využitelnost vodíku v automobilech.

Zatímco klasické elektromobily, které nyní vznikají po celém světě a do kterých investuje nejedna automobilka příliš ekologické nejsou (právě kvůli klasickým bateriím), tak společnost Hyperion přišla s ekologičtější variantou. Automobil XP-1 bude vybaven elektromotory, ty však budou poháněny systémem, který bude spotřebovávat právě vodík. Podrobnosti automobilka zatím nesdělila.

Nicméně na jednu vodíkovou nádrž prá auto ujede až 1635 km. Což je ve srovnání s klasickými elektromobily (a co si budeme povídat i s automobily se spalovacím motorem) opravdová nálož. A jsme ještě nezmínili, že je schopen z 0 na 100 km/h zrychlit za neuvěřitelné 2,2 sekundy. Jeho maximální rychlost je pak 365 km/h.

Lákadlem je také jeho luxusní a futuristický vzhled, který má i řadu funkčních prvků. Například boční křídla zvyšují vztlak auta ve vyšších rychlostech a to tak lépe drží na silnici. Zároveň jsou v něm zabudovány solární panely, kterými auto získává další energii (ty se dokonce samy otáčejí za sluncem). Energie z nich se ukládá do tzv. superkapacitátorů, která fungují na principu statické elektřiny. Není tedy třeba žádná baterie.

V interieru pak nenajdete žádné čudlíky, ale 98 palcový displej, který lze ovládat gesty. Design je tak velmi jednoduchý a elegantní.

Hyperion hodlá v roce 2022 vyrobit 300 kusů těchto automobilů. Cenu zatím neuvedla, ale pravděpodobně nepůjde o vůz do běžné rodiny. Zároveň je problémem současně chybějící vodíková infrastruktura. Půjde tak zatím spíše o raritku než běžnou provozní záležitost.

Obdobně ale začínaly i klasické elektromobily, které dnes mají již hustě vybudovanou infrastrukturu dobíjecích stanic. Na podobné síti dnes už pracuje řada firem a aktivně se na ní podílí také sama automobilka Hyperion. V budoucnu se tak možná dočkáme i vodíkem poháněných elektromobilů.

Líbí se vám model XP-1? Co si myslíte o budoucnosti vodíku vy? Napište nám do komentářů.

Další zdroje k hlubšímu bádání

Agresivní elektrická bestie s masivním dojezdem. Přivítejte vodíkovou budoucnost v podání vozu Hyperion XP-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *