Polární záře zachycena z mezinárodní vesmírné stanice

Polární záře je fascinujícím úkazem i při pohledu ze země. Dnes si můžete vychutnat pohled na polární záři, který se naskýtá astronautům na mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Polární záře vzniká ve výšce cca 100 km nad zemí v takzvané ionosféře. Právě zde se nachází vysoká koncentrace volných iontů a elektronů.

Ve stručnosti je polární záře výsledkem sopečných erupcí, které vyšlou silný sluneční vítr (obsahující elektrony, protony a alfa částice) směrem k Zemi. Magnetické pole země pak většinu tohoto „větru“ odrazí zpět do vesmíru. Část však může projít a stočí se směrem k magnetickým pólům Země.

Tam sluneční vítr (protony, neutrony a alfa částice) narazí na atmosféru, která právě začíná v oblasti kolem 100 km nad zemí. Sluneční vítr k nám putuje rychlostí asi 0,1 % rychlosti světla. Narazí tak obrovskou rychlostí do molekul atmosféry, ze kterých jsou vyráženy elektrony a nahrazovány okamžitě jinými.

Tento jev je doprovázen uvolněním energie ve formě elektromagnetického záření – tedy vysvícením viditelného světla v oblasti červené a zelené barvy.

Pokud si polární záři chcete opravdu vychutnat doporučujeme navštívit oblasti za polárními kruhy. Ideálně během zimního období, kdy je tam sice opravdová zima, ale také polární noc a neustálé přítmí. Výhled je tak o něco efektnější.

Navštívit můžete například Island, Faerské ostrovy nebo Laponsko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *