Budou v Japonsku létající automobily už v roce 2023?

Létající automobily jsou předmětem mnoha sci-fi filmů a seriálů. Dožijeme se jejich komerčního nasazení do běžného života?

Japonsko nedávno oznámilo, že hodlá do vývoje létajících aut investovat obrovské částky. Létající automobily pro komerční účely by tak chtěli mít připraveny už v roce 2023. Tedy za pouhé tři roky.

Jedním z tvůrců létajících aut je také startup SkyDrive, který nedávno představil dvoumístný létající vůz (na fotografii). Tento vůz je momentálně schopen doletět několik desítek kilometrů rychlostí max 100 km/h. Využitelný by tak byl zatím jen pro krátké cesty.

Nicméně klasické elektromobily na tom byly donedávna podobně a dnes mají dojezdy až 1000 km a rychlostí se vyrovnají i spalovacím motorům. Je tedy otázkou času, kdy se optimalizuje pohon i u létajících aut.

První testovací lety má firma naplánované již letos a první komerční lety chce realizovat jako taxislužba s vyhlídkovými lety nad mořem. Minimalizují se tak rizika při případném selhání jak stroje, tak pilota. Stroj bude disponovat autopilotem, ale vždy bude přítomen pilot i fyzicky, aby v případě nouze mohl převzít kontrolu a se strojem přistát.

Do roku 2028 by chtěl SkyDrive prodat minimálně 100 těchto vozů. Není však jedinou firmou směřující do této oblasti. Na paty jim šlapou známé značky jako jsou třeba Boeing, Airbus nebo Uber.

Zdroje k hlubšímu bádání

Eyes on the skies: SkyDrive plans to launch flying cars in three years

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *