Díky očkování se podařilo vymýtit dětskou obrnu v celé Africe!

Dětská obrna je infekční virové onemocnění, které se šíří převážně kontaminovanou vodou, jídlem či výjimečně kapénkami. V mírných případech se projevuje bolestmi břicha, hlavy, horečkami a někdy ztuhlostí zad a nohou. Ve vážnější formě může nemoc zasáhnout centrální nervovou soustavu. Proti tomuto případu už pak neznáme doposud žádnou léčbu. Jedinou nadějí je preventivní očkování. Díky němu se povedlo dětskou obrnu zcela vymýtit v celé Africe.

Očkování proti dětské obrně známe už od 50. let minulého století. Americký virolog Jonas Salk, který vakcínu vytvořil si ji tehdy nechal patentovat, ale vydal ji k volnému užití. Připravil se tak o miliardy dolarů, na druhou stranu tím zachránil také miliony životů.

Od 50. let 20. století se podařilo nemoc vymýtit skoro na celém světě. V Africe nyní zbývaly poslední izolovaná místa s dětskou obrnou, díky kterým ale hrozilo její opětovné rozšíření do světa. A to zejména díky čím dál tím častějšímu cestování. K vymýcení této nemoci i v těchto místech přispěla zejména nadace Billa a Melindy Gatesových, která financovala nákladný proces proočkování zdejší populace.

Bohužel očkování v posledním Africkém státě Nigérii stálo život také několik členů lékařského týmu. Ti byli zabiti místními ozbrojenci. Jejich odkaz však zachránil mnoho dalších životů. Poslední centra této nemoci dnes zůstávají jen v Pákistánu a Afghánistánu. Proto je nutné proočkovanost i dnes udržovat, aby se nemoc opět nerozšířila.

Do budoucna bychom tak mohli dětskou obrnu vymýtit i na celém světě. Jejím jediným nositelem je totiž člověk. Nehrozí tak opětovná nákaza od zvířat

Zdroje k hlubšímu bádání

Afrika je oficiálně bez dětské obrny. Nemoc, která zničila miliony životů, vyhnalo očkování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *