Kdybychom celou dobu existence naší planety převedli na čas 1 dne

Vnímání času je někdy opravdu obtížné. Krásně je to vidět u dětí, které nedokáží rozlišit mezi 5 a 50 minutami. Je to abstraktní a nic neříkající pojem. Podobně na tom jsou ale i dospělí lidé, když se mluví o delších časových horizontech mnohonásobně přesahující délku lidského života.

Je pak zajímavé si představit, že takový tyranosaurus Rex ? žil časově blíže k lidem než k jeho vzdálenému příbuznému stegosaurovi. Pro názornost jsme pro vás zkusili převést existenci planety Země na 24 hodinový den.

Celá planeta země vznikla zhruba před 4 600 000 000 lety. Život na ní se objevil ale už po přibližně 500 000 000 letech (tedy 4,1 mld let zpět). Nicméně se jednalo o prvotní jednobuněčné a velmi primitivní organismy.

Prvními živočichy, kteří se mohli vydat na souš byli pravděpodobně zástupci rodu Acanthostega (rod vyhynulých čtyřnožců). Ti zde žili před zhruba 365 000 000 lety a na našich pomyslných hodinách by se tak život na souš dostal až ve 22:06.

Mezi nejslavnější historicky známé tvory patří dinosauři. Ti se objevili, ale zhruba před 247 000 000 lety. Tento čas by na 24 hodinových hodinách odpovídal času 22:42 hodin. Právě v této době žil náš oblíbený stegosaurus. Dinosauři naši planetě dominovali opravdu dlouho. Jejich vyhynutí před 66 miliony lety tak odpovídá času 23:39. V této smutné době žil právě i náš již zmíněný t-rex.

Do objevení našeho druhu homo sapiens však zbývalo ještě mnoho času. První jedinci našeho druhu se objevili před zhruba 200 000 lety. Tedy na naprostém sklonku našeho dne. Člověk by se poprvé objevil až ve 23 hodin 59 minut 56 sekund a 24 setin sekundy. tedy necelé 4 sekundy před koncem dne. Délka života jednoho člověka je pak z hlediska historie Země naprosto nepředstavitelně zanedbatelná.

Zvládneme zde vydržet déle než dinosauři? Nebo budeme jen nepatrnými 4 sekundami v historii evoluce Země a života na ní? Napište nám do komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *