Propojíme v brzké době náš mozek s počítači?

Neuralink je jeden z dalších ambiciózních projektu Elona Muska (zakladatele firem Tesla, SpaceX, PayPal nebo Boring Company). Projekt by nám měl nejen umožnit ovládat počítače pouze pomocí myšlenek, ale také zabránit tomu, aby lidi nahradila umělá inteligence.

V současné době existuje mikročip velikosti běžné mince, který je testován na zvířatech. Konkrétně samice prasete Gertruda jej má implantovaný už 2 měsíce a pomocí tohoto čipu lze vizualizovat co přesně samice, ve který okamžik cítí.

Testování na lidech zatím není schváleno, ale pravděpodobně mu nebude stát v cestě příliš mnoho překážek. Elon Musk v současné době shání zejména talentované zaměstnance, kteří by se na projektu podílel. Od založení firmy v roce 2017 zde pracuje zhruba stovka zaměstnanců. Ideální by podle něj bylo na tento projekt najmout alespoň 10 000 nadaných zaměstnanců. Je si totiž sám dobře vědom, že před nasazením do běžné praxe je třeba technologii ještě mnohem více zdokonalit.

Mimo samotné vylepšování lidí by mělo být zařízení použitelné zejména pro medicínské účely – například pro léčbu mozkových poruch, mohly by také varovat před příchodem různých selhání organismu aj. Dále by bylo možné zlepšit lidem paměť a de fakto využívat i výhod umělé inteligence samotné.

Jak by pak mohla vypadat budoucnost? Nemusely by se používat žádné klávesnice ani monitory, vše bychom měli zprostředkované okamžitě v našem mozku. Podle Elona Musku současný rozvoj umělé inteligence je největší hrozbou pro lidstvo samotné a tento projekt by měl lidi posunout nad úroveň počítačů samotných. Podle jeho zpráv na Twitteru by byla údajně hloupost s tímto projektem za současného technologického boomu nezačít.

Chod celé společnosti Neuralink Musk financuje sám. Díky řadě jeho úspěšných firem se letos v srpnu údajně stal 4. nejbohatším člověkem světa. Nemá tak s investováním do takto ohromného projektu žádný problém.

Jak se na vylepšování lidí pomocí moderních technologií díváte vy? Jsme schopni obstát současnému vývoji i bez vylepšení? Bude nám stačit pomalá evoluce? Je lepší genetická modifikace nebo technologické vylepšování?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *