Jeden z nejoblíbenějších českých likrů v historii byla rosolka z masožravek!

Připadají vám masožravé rostliny exotické? Pod pojmem masožravka si většina lidí představí americkou mucholapku podivnou. To je rostlinka se zaklapávacími zubatými pastmi. Nicméně masožravostí se pyšní i řada dalších rostlinných rodů. Mezi ně patří i celosvětově rozšířené rosnatky. Druhově jsou nejpočetnějšími zástupci v masožravé bylinné říši. A právě rosnatky můžete i dnes najít na českém území.

Poznáte je podle lístků, na kterých je spousta kapiček nasládlé šťávy. Na tu nalákají hmyz, který pomocí enzymů rozloží a potřebné živiny z něj vstřebají. Masožravost se u těchto rostlinek vyvinula kvůli tomu, že žijí na půdách chudých na živiny, zejména dusík.

Pokud byste rádi měli vlastní masožravou rostlinu, tak rosnatky jsou nevhodnější variantou pro úplné začátečníky. Zájemci nám mohou napsat do zpráv a mohou si od nás nějakou rostlinku koupit. Náhled našich přebytků najdete v komentářích. Aby nedošlo k poškození rostlinky umožňujeme pouze osobní předání v Brně. Nákupem přispějete na rozvoj našeho projektu. Na oplátku vám rádi poradíme, jak s rostlinkou zacházet.

A jsou to právě rosnatky, které byli v minulosti hojně rozšířené i na našem území. I proto se z nich připravoval bylinný likér Rosolka, který se těšil velké popularitě. Byl považován i za lék na mnoho zdravotních komplikací. Tyto účinky však nebyly vědecky prokázány. Bohužel rosnatky pomalu začaly z našeho území mizet a dnes je najdeme pouze na pár menších lokalitách. Zejména na rašeliništích v Čechách a na Vysočině. Jedná se o přísně chráněné druhy, které je zakázáno v přírodě trhat či je z ní přesazovat. Přesazování do domácího prostředí stejně většina volně žijících rostlinek nepřežije, takže nemá smysl to ani zkoušet.

Historie Rosolky sahá do roku 1332, kdy byl v Itálii vyroben pravděpodobně první likér z masožravek Rosoglio. Do Českých zemí se dostala Rosolka o pár století později. Prvním člověkem, který u nás začal Rosolku vařit byl fabrikant Franz Heinz z Horního Benešova roku 1783.

V pořadu na Mall.cz se nedávno pokusili Rosolku oživit a lihovarník Martin Žufánek a popularizátor gastronomie Roman Vaněk připravili limitovanou edici 20 láhví tohoto likéru. Dnes se kvůli vzácnosti zdrojové suroviny – rosnatek. Už tento likér sériově nevyrábí.

Pěstitelů masožravých rostlin v Česku ale přibývá každým rokem. Pokud byste se chtěli k nám přidat a „chovat“ si vlastního masožroutíka, tak nám napište do zpráv. Sami pěstujeme spoustu rosnatek a máme poměrně velké přebytky. Proto se o ně rádi podělíme. Vzhledem k náročnosti na přepravu nezasíláme rosnatky poštou, ale je možné si je vyzvednout osobně v Brně. Můžete si tak osobně prohlédnout i celý výběr a vybrat si tu, která vám nejvíce padne do oka. Máme k dispozici rosnatky kapské, okrouhlolisté a spathulaty. Náhledy přidáme do komentářů. Cena jedné rostliny je 100 – 150 Kč podle velikosti. Je možné odvést si i květináček, ve kterém bude rostlinek více za výhodnější cenu. Výtěžek půjde na rozvoj našeho projektu, abychom mohli vzdělávat větší množství lidí interaktivnějším způsobem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *