Krevní test odhalí vznikající nádory roky před projevením rakoviny!

Vypadá to, že letos přišel jeden z největších průlomů medicíny. Zjistit počínající rakovinu v úplném zárodku bylo doposud prakticky nemožné. Přitom v tuto chvíli jsme schopni většinu nádorů bez problémů zlikvidovat a pacienta vyléčit bez větších následků.

Výzkum byl publikován v prestižním časopise Nature Communications. Celý výzkum začal u v roce 2007, kdy výzkumníci odebrali vzorky 123 000 zdravých lidí. Následně každý rok odebírali pravidelně další vzorky po dobu deseti let. Po deseti letech se projevila rakovina u přibližně 1 000 lidí z této obrovské skupiny.

Při analýze dat pomohla výzkumníkům i umělá inteligence, která analyzovala methylaci (chemické ovlivnění DNA spojené s rakovinným bujením) na 500 místech v genetickém kódu. Na základě získaných údajů pak program dokázal předpovědět u koho se rakoviny rozvine. Test měl úspěšnost fascinujících 90 %.

Vzhledem ke komplexnosti testu se však zatím ostrého nasazení ještě chvíli nedočkáme. Budou ho testovat další nezávislé skupiny vědců.

Zdroj k hlubšímu bádání

Non-invasive early detection of cancer four years before conventional diagnosis using a blood test

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *